Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ласий шматочок: чому всі хочуть українські мінерали

Великі запаси мінералів роблять Україну не тільки потенційним партнером для союзників, а й ціллю номер один для загарбників

Фото: Pinterest, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна володіє одними з найбільших у Європі покладів літію та титану

Фото: Pinterest, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна володіє порівняно великими запасами корисних копалин. Це ставить нас на геополітичну карту як повноцінного гравця з усіма витікаючими наслідками.

Про "приховане золото", яким володіє Україна, повідомляє видання The Financial Times.

Який мінерал становить найбільшу для Європи цінність

Поза очевидними геополітичними наслідками, конфлікт в Україні також має величезне значення для розвитку зелених технологій. Країна не тільки має значні запаси вуглеводнів, але також є джерелом важливих мінералів для електромобілів та чистої енергії.

Національна академія наук України повідомила про приблизно 500 000 тонн літію в країні, що робить Україну лідером в Європі за кількістю цього ресурсу. Загалом, Україна має "комерційно значущі родовища 117 зі 120 найбільш використовуваних промислових мінералів у більш ніж 8 700 досліджених родовищах", включаючи титан, залізо, неон, нікель і літій. Загальна вартість цих родовищ оцінюється в 11,5 трлн доларів США.

До вторгнення Росії Україна розробляла плани розвитку цих ресурсів, пропонуючи іноземним інвесторам податкові пільги та інвестиційні права. Проте, через конфлікт ці плани зупинилися, що утримує країну від максимального використання своїх природних багатств.

Одна з причин, чому Росія почала повномасштабне вторгнення — ресурси

Україна стає спокусливою метою для розробки критично важливих корисних копалин, які необхідні для зелених технологій та електромобілів. Ці ресурси можуть стати ключовим джерелом зростання для країни після закінчення війни. Але, на жаль, конфлікт з Росією також підкреслює геополітичне значення цих ресурсів, і багато з них перебувають на підконтрольних Росії територіях.

Це призвело до анексії чотирьох територій на сході України режимом Путіна минулого року, що, як підозрюється, було зроблено для забезпечення доступу до цих багатств. Група найманців Вагнера особливо зацікавлена в комерційному використанні цих корисних копалин. Титан, зокрема, є ключовим об'єктом їхньої уваги. Україна є однією з п’яти країн-виробників концентратів титанових руд у світі. На нашій території зосереджено 20% світових запасів і видобутку ільменіту, включно з 40 титановими родовищами (з яких: 14 – великих, 12 – розвіданих, 5 – розроблюваних).

Раніше ми писали, що Метінвест планує створити серйозний ринок збуту в Європі. Також ми повідомляли, яка європейська країна погодилась приймати українське зерно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.