Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Імпорт електроенергії з ЄС – чи вдасться Україна до таких кроків

Імпортувати електроенергію з Європейського Союзу можуть, якщо буде така потреба

Фото: ДТЕК, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Імпортом займається не Укренерго, а учасники українського ринку

Фото: ДТЕК, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна ще не почала імпорт електроенергії з Європи, але може розпочати вже цього опалювального сезону.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Імпорт ми не почали, але якщо така необхідність виникне, то зможемо. Нещодавно під час цих атак в ENTSO-E (європейська мережа системних операторів передачі електроенергії, – Ред.) прийняли рішення про чергове збільшення комерційних обмінів між Україною та Європою: до 400 МВт для експорту і до 500 МВт для імпорту. У нас є технічна можливість імпортувати. Так само, як у нас є можливість запиту аварійної допомоги із ЄС", – сказав він.

Кудрицький зазначив, що проблема імпорту полягає у тому, що європейські ціни на електроенергію все ще набагато вищі за внутрішньоукраїнські. Тому для того, щоб організувати імпорт, потрібен певний час.

За його словами, цим займається не Укренерго, а учасники українського ринку. Великі споживачі також можуть для себе імпортувати, якщо мають відповідну ліцензію.

"Я думаю, що за певних умов ми можемо побачити імпорт в цьому опалювальному сезоні. Ми пам'ятаємо, що ми імпортували електроенергію з Білорусі в минулі роки. Зараз цього, звичайно, не буде, ми знаходимося в єдиній енергосистемі з Європою, і, відповідно, такий імпорт можливий з Європи", – додав Кудрицький.

Україна припиняє експорт електроенергії

Внаслідок російських ракетних обстрілів енергетичних об'єктів, Україна припиняє експорт електроенергії, щоб стабілізувати власну енергетику.

Електроенергія, яку експортувала Україна, допомагала Європі заміщати російський газ та підтримувала стабільність електросистеми. Попри окупацію та зупинку Запорізької атомної електростанції, Україна виконувала свої обов'язки перед європейськими партнерами щодо експорту електроенергії.

Також ми пояснювали, які можуть бути наслідки обмеження експорту в Європі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.