Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Форс-мажор через обстріли РФ. Що буде з електрикою, яка призначалася для експорту

Україна припинила експорт електроенергії в Європу після масованої атаки Росії на енергетичні об'єкти

Колаж: Pro Гроші

Росія вдарила по енергетичних об'єктам України

Колаж: Pro Гроші

Державний енерготрейдер АТ "Енергетична компанія України" (ЕКУ) через припинення експорту в Європу з 13 жовтня почне продавати електроенергію через Українську енергетичну біржу (УЕБ).

Про це повідомили у пресслужбі компанії.

На продаж виставляється електроенергія базового навантаження, яка забезпечена ресурсом атомних станцій, що ЕКУ придбала на початку жовтня для подальшого експорту до Європи.

"Через форс-мажор, пов’язаний з обстрілами енергетичної інфраструктури російськими ракетами, експорт електроенергії було припинено. Вільні обсяги електроенергії АТ "ЕКУ" виставив на продаж через УЕБ", – заявили в компанії.

Умови продажу

Перші торги були заплановані на 13 жовтня через електронні аукціони:

  • Аукціон № EPC-131022-11 з купівлі-продажу електричної енергії у комерційній секції. Пропонується позиція базове навантаження. Загальний обсяг електроенергії, запропонований учасникам ринку від ЕКУ, становить 210 лотів (30 240 МВт·год). Період постачання: 15.10.2022 – 20.10.2022. Стартова ціна – 3 328,00 грн/МВт·год (без ПДВ).
  • Аукціон № EPC-131022-15. Пропонується позиція BLOCK: 8-23 кожного дня. Загальний обсяг запропонованої ЕКУ електроенергії становить 210 лотів (20 160 МВт·год). Період постачання: з 15.10.2022 – 20.10.2022. Стартова ціна – 4 000,00 грн/МВт·год (без ПДВ).

Україна припинила експорт електроенергії в Європу

Таке рішення довелося прийняти після ракетних обстрілів енергетичних об'єктів 10-11 жовтня.

Електроенергія, яку експортувала Україна, допомагала Європі заміщати російський газ та підтримувала стабільність електросистеми. Попри окупацію та зупинку Запорізької атомної електростанції, Україна виконувала свої обов'язки перед європейськими партнерами щодо експорту електроенергії.

Як пояснили в Міненерго, ракетні обстріли змушують Україну припинити експорт з 11 жовтня 2022 року, щоб стабілізувати власну енергосистему.

Раніше ми писали, які наслідки чекають ЄС через відмову від експорту енергії. Також ми розповідали, що 13 жовтня Укренерго не буде застосовувати графіки аварійних відключень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.