Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Є кілька причин: чому ціни на нафту падають

Нафта падає більш ніж на 1% через побоювання попиту та міцний долар

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Як змінюються ціни на нафту

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Ціни на нафту подешевшали більш ніж на 1% під тиском очікувань зниження глобального попиту та зміцнення долара США перед можливим великим підвищенням процентної ставки.

Про це пише Reuters.

Що відбувається з цінами на нафту

Станом на 12.22 за Києвом, нафта марки Brent із поставкою в листопаді впала на 1,17 долара, або на 1,3% – до 90,18 долара.

Американська проміжна нафта West Texas Intermediate (WTI) у жовтні впала на 1,14 долара, або на 1,3%, – до 83,97 долара.

Як пише видання, у 2022 році нафта різко подорожчала, а Brent наблизилася до свого історичного максимуму в 147 доларів у березні після того, як вторгнення Росії в Україну посилило занепокоєння щодо пропозиції.

Чому ціни змінюються

Видання пояснює, що зміцнення долара робить деноміновані в доларах товари дорожчими для власників інших валют і, як правило, обтяжує нафту та інші ризикові активи.

"Нафта також зазнала тиску через прогнози зниження попиту, наприклад, прогноз Міжнародного енергетичного агентства минулого тижня про те, що в четвертому кварталі зростання попиту буде нульовим", – пише Reuters.

Незважаючи на ці занепокоєння, проблеми з постачанням стримували падіння.

"Над ринком все ще висить початок європейських санкцій щодо російської нафти. Оскільки поставки перервані на початку грудня, ринок навряд чи побачить швидку відповідь від американських виробників", – вважають аналітики ANZ.

За словами аналітиків, пом’якшення обмежень щодо COVID-19 у Китаї, яке погіршило перспективи попиту в другому за величиною споживачі енергії у світі, може вселити певний оптимізм.

Нагадаємо, ціни на нафту у п’ятницю, 16 вересня, дещо піднялися, але аналітики очікують їхнє тижневе зниження. Прогноз ґрунтується на побоюваннях різкого зростання процентних ставок, яке загальмує глобальний ріст і вдарить по попиту на паливо.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.