Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові санкції ЄС проти Росії очікують вже сьогодні: що буде з обмеженням цін на нафту

Країни Євросоюзу посилюють тиск на Москву через продовження повномасштабної війни в Україні

Фото: Pixabay, сайт Кремля. Колаж: Pro Гроші

ЄС відбере у Путіна можливість заробляти на російській нафті

Фото: Pixabay, сайт Кремля. Колаж: Pro Гроші

Посли країн-членів ЄС узгодили новий пакет економічних санкцій проти Росії, включивши до нього пункт про обмеження цін на російську нафту.

Про це заявив журналіст Рікард Йозвяк в Twitter.

Члени Євросоюзу розраховують затвердити новий пакет економічних обмежень вже 5 жовтня.

"Посли ЄС нарешті погодили нові санкції проти Росії. Обмеження ціни на нафту включено. (Санкції, – ред.) мають бути офіційно прийняті завтра", – написав Йозвяк пізно ввечері 4 жовтня.

Шлях до обмеження цін на нафту

Ідея запровадження граничних цін на російську нафту була озвучена на саміті лідерів G7 (Велика Британія, Італія, Канада, Німеччина, Франція, США, Японія) в кінці червня. Таким чином країни "Великої сімки" заявили про плани скоротити доходи Москви від продажу нафти.

Обговорення цього питання поновилося після заяв російського диктатора Володимира Путіна про плани анексувати нові українські території, які він озвучив у другій половині вересня.

Ініціативу вирішили включити у черговий пакет санкцій ЄС, однак план зіштовхнувся з багатьма перешкодами. Через вимогу в одностайності прийняття рішення на рівні ЄС, головним питанням та проблемою залишалася Угорщина на чолі із проросійським прем’єр-міністром та другом Путіна Віктором Орбаном. Проти такого рішення раніше виступали також Греція, Кіпр і Мальта.

Брюссельський кореспондент Рікард Йозвяк навіть заявив, що обмеження цін на нафту не будуть фігурувати в останньому пакеті санкцій ЄС проти Росії, оскільки країни "Великої сімки" (G7) все ще продовжують опрацьовувати умови, за яких буде запроваджена стеля цін.

Водночас, у Мінфіні США вважають, що обмеження цін на нафту з Росії дасть можливість 50 країнам світу, що розвиваються, економити на витратах 160 млрд доларів на рік.

У Мінфіні США також повідомили, що країни G7 планують три етапи обмеження цін на російську нафту й нафтопродукти. Спочатку обмеження будуть накладені на сиру нафту, а пізніші будуть зосереджені на дизельному пальному, і згодом – на менш цінних нафтопродуктах.

Раніше ми писали, що за пів року війни, з 24 лютого до 24 серпня 2022 року, доходи Росії від експорту енергоресурсів становили 158 млрд доларів. Також ми розповідали, на скільки Росії ще вистачить запасів нафти і газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.