Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи буде блекаут? Арестович спрогнозував, чим обернуться удари Росії

Радник Офісу президента розповів, як оцінюють загрозу повного відключення світла найскептичніші енергетики

Колаж: Pro Гроші

Арестович пояснив, чи загрожує Україні блекаут

Колаж: Pro Гроші

Росія не зможе занурити Україну в блекаут, оскільки ракети окупантів не здатні повністю вивести з ладу енергосистему нашої країни.

Про це в інтерв'ю журналісту Дмитру Гордону заявив позаштатний радник Офісу президента Олексій Арестович.

За його словами, такі удари не спрацюють, адже структура української енергосистеми була створена ще у часи СРСР з розрахунку на ймовірність ядерної війни.

"Цю структуру створювали за радянських часів у розрахунку на тотальну ядерну війну із Заходом. Вона мала витримати удари десятками мегатонн ракет по території України. А Путін хоче "покласти" це "Калібрами", які не долітають і не потрапляють в ціль? Це неможливо абсолютно. Так, по п'ять днів ми можемо бути без світла, по три. Не більше. Але ж це не блекаут", – пояснив Арестович.

За словами радника ОП, навіть найскептичніші енергетики стверджують, що повний блекаут в Україні неможливий.

Тисячі ракет РФ не змогли зруйнувати енергосистему України

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Росія не змогла занурити Україну в блекаут. У Москві розраховували, що наслідком обстрілів буде повне відключення світла та тепла.

"Вісім ракетних ударів, понад тисяча ракет і дронів за півтора місяця не змогли зруйнувати нашу енергосистему", – повідомив Шмигаль.

Він також розповів, що Україна почала отримувати підтримку від міжнародних партнерів. В країну направляється "маса запчастин", а тому невдовзі почнеться відновлення української енергетичної інфраструктури.

Крім того, в Україні створили паралельну незалежну інфраструктуру виробництва електроенергії через генератори. Шмигаль запевнив, що українці точно зможуть пройти цю зиму, адже швидко адаптуються до нових реалій.

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко пояснив, що за умови, що обстріли росіян не припиняться, українські спеціалісти зможуть відновити критичну інфраструктуру приблизно за два роки. Якщо ж Росія перестане обстрілювати Україну ракетами, то певне покращення в енергетиці українці зможуть відчути вже за кілька тижнів.

Раніше ми пояснювали, як допомогти енергосистемі України. Також ми пояснювали, що буде з банками у разі блекауту і що українцям робити з грошима.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.