Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Небезпека генераторів: як вчасно розпізнати отруєння чадним газом та врятуватися

Міністерство охорони здоров'я дало поради щодо обігріву будинків генераторами та пічками

Колаж: Pro Гроші

Через генератори побільшала кількість отруєнь

Колаж: Pro Гроші

На фоні ракетних ударів РФ та перебоїв з електропостачанням все більше українців обладнують будинки генераторами, пічками і іншими нагрівальними приладами.

Як не отруїтися при цьому чадним газом – повідомили у МОЗ.

Купуючи таке обладнання, важливо розуміти всі ризики його використання.

Що таке чадний газ і чому він небезпечний

Чадний газ виділяється при роботі двигунів авто, дров'яних, газових, вугільних печей, бензинових генераторів, камінів, вугільних грилів, газових водонагрівачі, гасових обігрівачів тощо.

Оксид вуглецю (тобто чадний газ) – токсичний, він не має кольору, запаху чи смаку, але може бути смертельним для людини. У кровоносній системі газ змішується з гемоглобіном, тому кисень не потрапляє до тканин.

Симптоми отруєння чадним газом:

  • головний біль;
  • нудота;
  • прискорене дихання;
  • слабкість, відчуття втоми;
  • запаморочення;
  • сплутаність свідомості.

Якщо ви відчуваєте перші симптоми отруєння, необхідно вимкнути всі прилади, крім електричних. Відкрити вікна та провітрити приміщення. Також треба вкликати аварійну газову службу за номером 104.

Також треба викликати швидку допомогу за номером 103. Поки "швидка" їхатиме, потерпілому потрібно надати домедичну допомогу – винести його на свіже повітря, покласти постраждалого на поверхню, а під головою розмістити подушку. Також треба розстебнути комір і пояс.

Як не отруїтися

До використання газових та інших приладів необхідно ставитися вкрай обережно.

  • Не залишайте ввімкнені газові прилади без нагляду.
  • Для обігріву прмміщення використовуйте лише призначені для цього прилади. Не використовуйте газову плиту для обігріву квартири.
  • Регулярно перевіряйте газове обладнання, вентиляційні канали та димоходи на справність.
  • У помешканні з пічним опаленням завжди відчиняйте заслінку в пічці чи комині.
  • Часто провітрюйте приміщення, в якому є газові прилади.
  • Встановіть прилад для визначення концентрації чадного газу.
  • Не спалюйте нічого в пічці чи каміні, якщо до них не під'єднана вентиляція.
  • Не використовуйте генератор чи будь-які бензинові двигуни на відстані менше 6 метрів від вікон, дверей чи вентиляційних отворів.

Випадки отруєння від генераторів

Через те, що українці нехтують правилами використання генераторів, вже зафіксовані перші випадки отруєння, деякі з них – летальні.

Так, увечері 24 листопада медики та поліція виїхали до пари, якій стало зле в селі Бобриця. Виявилося, що сім'я використовувала для освітлення житла генератор – він стояв у приміщенні. За попередньою інформацією, внаслідок отруєння чадним газом помер 61-річний чоловік, а 52-річну жінку госпіталізували.

Того ж дня до поліції звернувся чоловік із Гостомеля, який заявив, що його сусіди – сім'я з 4 людей – отруїлися газом. З'ясувалося, що спершу зле стало 72-річній бабусі та 4-річній дівчинці. Згодом стан погіршився у 12-річної дівчинки та 48-річного батька. Медики констатували отруєння чадним газом. Бабусю й молодшу онучку госпіталізували.

Крім того, днями на Одещині через отруєння чадним газом від генератора загинули пенсіонер та його 14-річний онук.

Раніше ми писали про те, як користуватися генератором без шкоди для здоров'я. Також ми розповідали, як ввозити генератори в Україну без мита.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.