Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на світло злетять? Що чекає на українців найближчим часом

У Кабміні відреагували на повідомлення ЗМІ про можливе підвищення тарифів на електроенергію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що буде з тарифами на світло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські ЗМІ повідомляли про можливе підвищення тарифів для населення на електроенергію, але у Кабміні запевнили, що остаточного рішення у цьому питанні поки не схвалено. Однак, це необхідний крок для відновлення енергетики після ворожих обстрілів.

Про це йдеться в заяві міністра енергетики Германа Галущенка під час брифінгу 18 квітня.

"Питання ще обговорюється… Будемо дивитися", — сказав він, зазначивши, що зустрічав різні цифри, які називаються у ЗМІ: і 6 гривень за кіловат-годину, і 8 гривень за кіловат-годину.

Також міністр повідомив, що зміна тарифів важлива для підготовки генерації до наступного осінньо-зимового сезону.

"Це може бути одним із рішень для відновлення енергосистеми. Тому що тут немає одного рішення", — сказав Галущенко, та наголосив, що після ракетних обстрілів необхідно провести ремонтні роботи.

Що буде з тарифом на електроенергію

Як ми писали раніше, ЗМІ повідомляли, що розглядається варіант поступового підвищення тарифів на електроенергію для населення після закінчення опалювального сезону. Відомо, що 30 березня мав закінчитися термін дії Постанови про пільгові тарифи на електроенергію для населення, проте 24 березня Кабмін подовжив її до 30 квітня.

Міністерство енергетики та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), розглядають кілька варіантів підвищення тарифів на електроенергію.

Серед них підвищення чинного тарифу 1,44-1,68 грн за кВт-год до 5,5 грн за кВт-год. При цьому буде адресне субсидування незахищених верств населення або встановлення нових диверсифікованих тарифів, в залежності від обсягу споживання електроенергії.

Зазначається, що таке підвищення може відбуватися у кілька етапів, проте остаточне рішення щодо зміни тарифу з'явиться лише після завершення опалювального сезону.

Тарифи на газ у квітні

Відомо, що з липня 2022 року в Україні запроваджена фіксована ціна на газ для виробників тепла, розмір якої становить 7,4 грн за кубометр газу. Така ціна діятиме до 31 травня 2023 року.

Наразі українці можуть обирати між дев'ятьма компаніями які пропонують різні тарифи на газ:

  • Еру Людям – 7,70 грн;
  • Енерджі Трейд Груп – 7,799 грн;
  • Нафтогаз України – 7,96 грн;
  • Прикарпат Енерго Трейд – 7,98 грн;
  • Полтавагаз Збут – 7,99 грн;
  • ТОВ Львівенергозбут – 8,20 грн;
  • ТОВ Київські енергетичні послуги (YASNO) – 8,46 грн;
  • ТОВ Дніпровські енергетичні послуги (YASNO) – 8,46 грн;
  • ТМ СвітлоГаз (ТОВ Ритейл Сервіс) – 9,99 грн.

Раніше ми розповідали, як експорт електроенергії впливає на тарифи. Також ми зазначали, скільки українці платитимуть за комунальні послуги у квітні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.