Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Екстрених відключень не буде? У Міненерго роз'яснили, що відбувається в енергосистемі країни

Після російського ракетного обстрілу 14 січня, були пошкоджені об'єкти критичної інфраструктури, що призвело до тривалих аварійних відключень

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яка ситуація в енергосистемі України

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В енергосистемі України значно погіршилася ситуація після російської ракетної атаки 14 січня, під час якої були пошкоджені об'єкти критичної інфраструктури. Енергетики працювали над ліквідацією наслідків та стабілізацією роботи та змогли дещо підвищити обсяг генерації й скоротити період відключень електроенергії.

Про це повідомив голова Міненерго Герман Галущенко в ефірі телемарафону.

Яка ситуація зі світлом

Станом на п'ятницю, 20 січня, ситуація в енергосистемі країні дещо покращилася. Однак енергетики досі продовжують працювати на пошкоджених об'єктах, щоб якомога швидше привести все до ладу та виробляти електроенергію в максимально можливому обсязі.

"Також важливо відновлення ліній електропередачі та підстанцій, які забезпечують передачу електроенергії з одного регіону до іншого. Ми додали генерації до системи та відремонтували певні підстанції, які дозволяють передавати більше електроенергії", – повідомив голова Міненерго.

Також він зазначив, що на кожну область виділено свій ліміт споживання електроенергії, в деяких регіонах ліміти були збільшені, тому відключення світла можуть бути не такими тривалими, як раніше.

Пропорційним розподілом такого ліміту електрики між усіма споживачами у регіоні займається оператор системи розподілу в області. Винятком є об'єкти критичної інфраструктури, на них графіки відключень не поширюються. Однак багато операторів зловживають покладеними на них повноваженнями, і тому фіксується багато порушень.

Порушення графіків світла

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та компослуг (НКРЕКП) оштрафувала три обленерго за недотримання графіків відключень світла.

НКРЕКП проводить перевірки операторів системи розподілу після численних звернень споживачів щодо недотримання графіків відключень. Тому під час засідання регулятором було розглянуто підсумки позапланових перевірок щодо дотримання вимог функціонування ринку електричної енергії трьох обленерго:

  • АТ "ВІННИЦЯОБЛЕНЕРГО";
  • АТ "ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО";
  • ПРАТ "ВОЛИНЬОБЛЕНЕРГО".

Перевірки охоплювали діяльність компаній протягом листопада – грудня 2022 року.

"За результатами перевірок встановлено, що вказані підприємства допустили порушення вимог ЗУ "Про ринок електричної енергії", Кодексу систем розподілу та не дотримувалися Ліцензійних умов з розподілу електричної енергії в частині порушення графіків відключень електропостачання споживачам", – зазначила Комісія.

Вказані обленерго розподіляли участь споживачів у графіках відключень нерівномірно, а період, який українці знаходилися без світла значно перевищував вказану норму під час стабілізаційних відключень.

Раніше ми розповідали, що українці продовжують скаржитися на нерівномірні відключення світла. Також ми писали, коли в Україні зникнуть перебої зі зв'язком під час відключень електроенергії. Більше про енергетичну ситуацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.