Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Важлива кожна гривня. В Yasno пояснили, як витрачають кошти українців за комуналку

У компанії нарікають, що багато українців не сплачують за електроенергію через часті відключення світла

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Yasno просять українців вчасно оплачувати рахунки за світло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці через війну різко скоротили рівень оплат за комунальні послуги, зокрема за спожиту електроенергію.

Про це повідомив генеральний директор компанії YASNO Сергій Коваленко.

Він пояснив це тим, що багато українців вважають, що якщо світло відключають, то за нього не потрібно платити.

"Я розумію, що останнім часом може здаватися, що світла немає, тому платити за нього не потрібно. Мушу вас запевнити: зараз кожна ваша сплачена гривня важлива", — йдеться у повідомленні Коваленка.

За його словами, несплачені рахунки за комуналку зменшують обсяг коштів, які необхідні для ремонту та обслуговування пошкодженої енергетичної інфраструктури. Він також наголосив, що 20% від тарифів спрямовуються на підтримку експлуатації енергомереж.

"Своєчасна оплата зараз допоможе підтримати енергетичну інфраструктуру. Вважайте, що так ви можете підключатися до відновлення пошкоджених ліній та зруйнованих ТЕС", — додав Сергій Коваленко.

Ситуація зі світлом станом на 20 січня

У пресслужбі Укренерго станом на 12:00 повідомляють про значні покращення в роботі енергосистеми. Так, завдяки додатковому виробництву вдалося збільшити ліміти для областей і скасувати екстрені вимкнення для регіонів, де це стало нормою останнім часом.

Дефіцит потужності не дозволяє забезпечити світлом всіх споживачів, особливо у вечірні години, коли навантаження на мережу найбільше. Генерація може покрити трохи більше ніж ¾ необхідного обсягу, хоча раніше навіть такого показника було важко досягти.

Тому 20 січня у Києві, Київській, Одеській та Дніпропетровській областях будуть застосовані не екстрені обмеження, а стабілізаційні, тобто світло вимикатимуть у рамках раніше створених графіків.

Світло вимикатимуть через скарги сусідів?

Як відомо, світло українцям можуть вимикати нерівномірно: одні міста можуть бути без електрики понад 10 годин на добу, а інші не більше 3. Тому багато українців незадоволені тим, що в одних будинках світло вимикають, а в інших – ні.

Попри це, у компанії ДТЕК заявили, що не будуть відключати світло споживачам у відповідь на скарги громадян. Там пояснили, що забезпечити рівні умови відключення світла дійсно можливо, що дозволить зменшити тривалість відключень.

"Для забезпечення соціальної справедливості та забезпечення рівних умов для людей, закликаємо балансоутримувачів (ЖБК та ОСББ) будинків, підключених до критичної інфраструктури, відключати їх власноруч", – зазначили у ДТЕК.

Раніше ми розповідали, коли українцям чекати на покращення ситуації з відключеннями світла. Також ми писали, як працюватиме нова схема електроживлення в Києві.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.