Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кличко прогнозує "апокаліпсис" в Києві – що може статися вже найближчим часом

Мер столиці знову заговорив про необхідність евакуації жителів міста на фоні проблем з електроенергією

Колаж: Pro Гроші

Кличко пояснив, до чого готуватися киянам

Колаж: Pro Гроші

Мер Києва Віталій Кличко не виключає можливості проведення евакуації зі столиці, хоча зараз такої потреби поки немає.

Про це він заявив у коментарі Reuters.

Кличко попередив, що для української столиці цієї зими можливий сценарій "апокаліпсису", якщо російські авіаудари по інфраструктурі продовжаться. Тому він закликав киян бути готовими до евакуації.

"Київ може втратити електроенергію, воду, тепло. Може статися апокаліпсис, як у голлівудських фільмах, коли через низьку температуру неможливо жити в будинках", – заявив мер Києва.

Водночас, він додав, що зараз роблять усе можливе, щоб цього не сталося. Однак у столиці все ще не вистачає пунктів незламності, щоб прийняти всіх 3,6 мільйона жителів міста у разі повних відключень.

"Наразі ми підготували близько 500 автономних теплових вузлів... але для 3-мільйонного міста 500 точок – це ніщо", – пояснив Кличко.

Найгірший сценарій для Києва

Мер столиці назвав одним із можливих сценаріїв, за яким місто може залишитися без центрального опалення до весни. Така ймовірність існує, коли температура почне опускатися до -15 градусів морозу.

"Якщо електрика й надалі буде відсутня, а зовнішня температура буде низькою, ми, на жаль, будемо змушені зливати воду з будівель", – пояснив Кличко.

Він додав, що це потрібно буде робити, інакше вода може замерзнути і порушити всю водопровідну мережу, а будівлі будуть повністю непридатні для подальшого використання.

Кличко закликав жителів підготувати екстрені запаси їжі та води, а також мати напоготові одяг і документи для швидкого виїзду, якщо відключать теплопостачання.

Однак він сказав, що наразі немає потреби в евакуації, оскільки дефіцит електроенергії в місті становить лише 20%, а умови залишаються стабільними.

Що буде з громадським транспортом у разі блекауту

Якщо після нових ударів ворога по енергосистемі України відбудеться повна відсутність електропостачання в столиці, на всіх маршрутах наземного транспорту працюватимуть автобуси. Проїзд буде безкоштовним.

Водночас, рух поїздів метрополітену, в разі надзвичайної ситуації та відсутності енергопостачання, буде призупинений. 45 підземних станції метро працюватимуть як пункти тимчасового перебування людей та як укриття під час тривоги. Вхід на станції буде безкоштовним, але за однієї умови – потрібно мати при собі документ, що посвідчує особу.

На станціях підземки будуть доступними:

  • інтернет-зв’язок;
  • електроенергія (можливість підзарядити мобільні телефони та інші гаджети);
  • питна вода;
  • санітарні вузли.

Раніше Кличко припустив, коли припиняться відключення світла в Києві. Також ми писали про те, які аптеки та ветлікарні в Києві працюватимуть без світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.