Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дефіцит потужності в енергосистемі України знову зріс: що це означає

Ворог не збирається зупинятися у своїх намірах занурити країну в темряву, стверджує Укренерго

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Енергосистема України зазнала чималих пошкоджень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Дефіцит потужності в енергосистемі збільшився. Зупинилися деякі блоки електростанцій через обстріл газопроводу на сході України. До всіх областей доведені ліміти споживання. А їх перевищення призводить до застосування аварійних відключень.

Про це пише Укренерго.

"Водночас завдяки відносно теплій погоді вже четвертий день поспіль у нічні години не застосовуються обмеження споживання. Проте у підсумку наявної потужності в системі недостатньо, щоб задовольнити всі потреби споживачів в країні", — повідомили в компанії.

Енергосистема України за три останні місяці перенесла 9 ракетних атак та 12 атак БПЛА росіян. Через це об’єкти генерації та системи передачі зазнали масштабних та складних пошкоджень.

"Ворог не збирається зупинятися у своїх намірах занурити країну в темряву. Енергетики готуються до будь-яких можливих сценаріїв та за будь-яких умов будуть відновлювати енергосистему", — йдеться у повідомленні.

Енергоатом у свою чергу стверджує, що всі 9 енергоблоків вітчизняних атомних електростанцій, розташованих на підконтрольній Україні території, працюють на максимальній наявній потужності.

За словами радника голови ОП Олексія Арестовича, Росія не зможе занурити Україну в блекаут, оскільки ракети окупантів не здатні повністю вивести з ладу енергосистему нашої країни. Він пояснив – такі удари не спрацюють, адже структура української енергосистеми була створена ще у часи СРСР з розрахунку на ймовірність ядерної війни. Тобто вона мала витримати удари десятками мегатонн ракет по території України. За словами Арестовича, якщо тривалі відключення і будуть, то максимум на 5 днів.

Чому у Києві досі неможливе застосування планових відключень

Після останніх обстрілів на правому березі Києва з’явилися гостродефіцитні вузли передавання електроенергії. Їхня сукупна пропускна можливість становить більш ніж половину споживання всієї столиці – саме стільки до п’ятниці недоотримували мешканці правого берега.

Директор YASNO Сергій Коваленко повідомив, що зараз у Києві застосовані тимчасові обхідні схеми, які дали змогу на вихідні суттєво зменшити цей дефіцит. Але це тимчасові схеми, які не дають можливість поки повернутися до стабілізаційних графіків.

Часто після тривалих відключень електроенергії споживачі починають використовувати її надмірно. Тому, щоб захистити мережі від перевантажень, спрацьовують запобіжники та виключаються автомати.

Раніше ми розповідали, чи можливий блекаут в Україні на Новий рік. Також ми писали, куди українці можуть поскаржитися на часті відключення світла. Більше про відключення електроенергії в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.