Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на нафту продовжують вражати? Через що хвилюються світові інвестори

Розбиралися, скільки наразі коштує "чорне золото" та як впливає на ціни ситуація в США та в Китаї

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на нафту знову змінились на фоні ситуації в США

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У понеділок, 22 травня, знизилися світові ціни на нафту. Причини цього – обережність щодо переговорів про стелю боргу США та побоювання щодо відновлення попиту в Китаї.

Про це повідомляє видання Reuters.

Яка вартість нафти

  • ф'ючерси на нафту марки Brent впали на 0,6% до 75,10 долара за барель,
  • американська нафта West Texas Intermediate (WTI) подешевшала на 0,6% — до 71,24 долара.

Як впливає ситуація в США

За словами аналітика IG Тоні Сайкамора, поновлення переговорів про стелю боргу США залишиться ключовим фактором для настроїв щодо сирої нафти та ризиків цього тижня. США є найбільшим споживачем нафти у світі.

Інвестори також були стурбовані тим, що відновлення Китаю сповільнюється після виходу слабких економічних даних протягом останніх двох тижнів.

"Якщо ринок житла продовжить падати, а політики не зможуть відреагувати, ризик подвійного уповільнення зростання в Китаї зросте, що означає погані новини для споживання та попиту на сиру нафту", — сказав Сайкамор. Китай є найбільшим у світі імпортером сирої нафти та другим споживачем нафти.

Що було з цінами минулого тижня

Минулого тижня ціни на обидва нафтові зразки зросли приблизно на 2%, що стало їх першим тижневим приростом за п'ять тижнів після того, як лісові пожежі призвели до припинення поставок сирої нафти в Альберті, Канада.

За словами аналітиків Goldman Sachs та JP Morgan, наслідки добровільного скорочення видобутку Організацією країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзників, включаючи Росію (ОПЕК+), також відчуваються після набуття чинності цього місяця.

Загальний обсяг експорту сирої нафти та нафтопродуктів групи скоротився на 1,7 млн барелів на добу до 16 травня, повідомив JP Morgan, додавши, що експорт російської нафти, ймовірно, впаде до кінця травня.

Якими будуть ціни на нафту до кінця 2023 року

Аналітики зазначають, що ринок нафти різко зріс два тижні тому після того, як Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзники, такі як Росія, погодилися скоротити видобуток.

У результаті у другій половині 2023 року на світовому ринку нафти може виникнути напруженість, що призведе до зростання цін на "чорне золото", вважає виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль.

Ми також писали про те, що РФ збільшить експорт нафти ще до однієї країни. Крім того, сайт Pro Гроші зазначав, що в Кремлі вигадали, як помститися світові за обмеження цін на нафту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.