Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на нафту знову змінились — чому світовий ринок б'є на сполох

Розбиралися, яка небезпечна ситуація склалась в США та як впливають події на вартість "чорного золота"

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Вартість нафти знижується четвертий тиждень поспіль

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У п’ятницю, 12 травня, суттєво знизились світові ціни на "чорне золото". Падіння цін триває вже четвертий тиждень поспіль, тому що через економічні проблеми в Китаї та США зросли побоювання щодо підвищення попиту на пальне у двох найбільших у світі споживачів нафти.

Про це пише видання Reuters.

Яка вартість нафти

  • ф'ючерси на нафту марки Brent подешевшали 0,49%, до $74,61 за барель;
  • ф'ючерси на американську нафту West Texas Intermediate (WTI) подешевшали на 0,42% — до 70,57 долара.

Обидва контракти дешевшають приблизно на 1% за тиждень, що стане найдовшою смугою тижневого падіння з листопада 2021 року.

Чому зростає занепокоєння на ринку

У світі зростає занепокоєння щодо того, що США вступлять в рецесію. Також нижчі дані щодо інфляції в США та Китаї свідчать про слабкий споживчий попит на нафту, сказала Тіна Тенг, ринковий аналітик CMC Markets.

"Нафта — товар, чутливий до зростання, на який вплинули ці фактори", — сказала вона.

Що буде з економікою США

Ціна зросла в п'ятницю вранці після коментарів міністра енергетики США про те, що США можуть викупити нафту для Стратегічного нафтового резерву (SPR). Уряд США заявив, що купуватиме нафту, коли ціни постійно перебуватимуть на рівні від 67 до 72 доларів за барель або нижче.

Однак, переговори про підвищення ліміту федерального боргу США на 31,4 трильйона доларів можуть не призвести до своєчасної угоди, аби запобігти дефолту державного боргу, який може спричинити серйозні потрясіння на ринку.

Акції регіонального банку США PacWest Bancorp впали на 23% у четвер після того, як банк заявив, що його депозити скоротилися, і надав Федеральній резервній системі США додаткове забезпечення підвищення своєї ліквідності.

Ринок нафти значною мірою проігнорував прогноз світового попиту на нафту Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) на 2023 рік, згідно з яким попит у Китаї, найбільшому у світі імпортері нафти, збільшиться.

Якими будуть ціни на нафту до кінця 2023 року

Аналітики зазначають, що ринок нафти різко зріс два тижні тому після того, як Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзники, такі як Росія, погодилися скоротити видобуток.

У результаті у другій половині 2023 року на світовому ринку нафти може виникнути напруженість, що призведе до зростання цін на "чорне золото", вважає виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль.

Ми також писали про те, що РФ збільшить експорт нафти ще до однієї країни. Крім того, сайт Pro Гроші зазначав, що в Кремлі вигадали, як помститися світові за обмеження цін на нафту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.