Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на "чорне золото" невпинно падають – чого очікувати в травні

З'ясовували, скільки коштує нафта та як впливають на ціни ситуація в США та Китаї

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Вартість нафти в останній тиждень квітня

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У понеділок, 24 квітня, світові ціни на нафту знизились через те, що побоювання щодо зростання відсоткових ставок, стану економіки та перспектив попиту на пальне переважили підтримку з боку перспектив скорочення постачання ОПЕК+.

Про це пише видання Reuters.

Яка вартість "чорного золота"

Нафта марки Brent подешевшала 0,92% до 80,91 долара за барель, тоді як нафта марки West Texas Intermediate знизилась в ціні на 0,95% до 77,13 долара за барель.

Обидва контракти впали на понад 5% минулого тижня. Це їхнє перше тижневе падіння за останні п'ять тижнів, оскільки посилилися побоювання щодо рецесії найбільшого у світі споживача нафти — США.

Що буде з цінами у травні

Очікується, що центральні банки США, Британії та Європи підвищать відсоткові ставки вже в перший тиждень травня 2023 року. Головна мета – прагнення впоратися із високою інфляцією.

Аналітики зазначають, що нерівномірне відновлення економіки Китаю після пандемії коронавірусу також затьмарило його перспективи попиту на нафту, хоча дані китайської митниці показали, що найбільший у світі імпортер сирої нафти досяг рекордних обсягів у березні. Імпорт Китаю від провідних постачальників із Росії та Саудівської Аравії перевищив 2 млн барелів на добу від кожного.

"Я б назвав нещодавні змішані економічні дані й втручання центральних банків, що триває, як основні фактори нещодавньої корекції цін", — зазначив Джон Дрісколл, директор JTD Energy Services.

Що буде з цінами на нафту до кінця 2023 року

Проте, аналітики та трейдери зберігають оптимізм щодо відновлення попиту на паливо в Китаї в другій половині 2023 року, а також у зв'язку з тим, що додаткові скорочення поставок, заплановані ОПЕК+ із травня, можуть посилити ринки.

"Очікується, що відновлення попиту на нафту в Китаї більш ніж компенсує уповільнення попиту в країнах ОЕСР у найближчому майбутньому, тоді як санкції та обмеження пропозиції підвищують ризик зростання цін", — вважають аналітики Національного банку Австралії, додавши, що Brent може зрости до 92 доларів за барель на кінець року.

Ми також писали про те, що РФ збільшить експорт нафти ще до однієї країни. Крім того, сайт Pro Гроші зазначав, що в Кремлі вигадали, як помститися світові за обмеження цін на нафту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.