Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде з субсидіями у червні – кому призначать, а хто може втратити виплати

Розповідаємо, чи відбудуться якісь зміни в процедурі нарахування субсидії та розмірах допомоги у червні

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Субсидії у червні 2023 року – чи будуть зміни для українців

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З травня українці отримують субсидію на неопалювальний сезон. Оскільки обсяги споживання ресурсів менші (принаймні, газу), то сума державної допомоги також зменшилася. Водночас влада затвердила оновлений механізм надання субсидій.

Сайт Pro Гроші розповідає, що буде з субсидіями у червні та яких змін чекати громадянам.

Призначення субсидій

Більшості українцям нарахування допомоги на оплату житлово-комунальних послуг продовжили автоматично. Але існують окремі випадки, коли потрібно самостійно звернутися до Пенсійного фонду, аби виплати затвердили знову. Необхідність з’являється, якщо змінився майновий або сімейний стан, місце проживання тощо. На інформування ПФУ дається 30 днів, тому в червні ті громадяни, які не встигли чи не знали про потребу, залишаться без субсидій.

Водночас ще одна категорія українців отримала право на виплати від держави, причому призначення не залежатиме від їхніх доходів. 18 квітня Кабмін ухвалив відповідну постанову про оновлення механізму, який передбачає отримання субсидій особами, що не менше місяця перебували в полоні. Тому представники домогосподарств, де є колишні полонені особи, повинні окремо звернутися до ПФУ.

Розмір субсидії в червні

Немає конкретної єдиної суми допомоги, яку отримують родини, оскільки вона залежить від складу сім'ї та середньомісячного сукупного доходу. Втім відомо, що середній розмір по Україні дорівнює 1 800 грн в опалювальний сезон. Українці можуть самостійно вирахувати, скільки матимуть у червні на оплату послуг ЖКГ

Розрахунок, який проводить Пенсійний фонд, складається з кількох змінних, зокрема:

  • середньомісячного сукупного доходу родини;
  • доходу на одного члена сім'ї;
  • співвідношення другої змінної до прожиткового мінімуму (станом на період надання субсидії);
  • відсотка обов'язкової плати (потрібно показник співвідношення поділити на 2 і помножити на 15%).

Щоб визначити точний розмір, треба відсоток перевести у національну валюту, помноживши його на сукупний дохід сім'ї, і вирахувати отриману суму обов'язкового платежу з вартості житлово-комунальних послуг. Зазначимо, у червні не зміниться умова нарахування субсидії – витрати понад 15% доходу на оплату комуналки.

Хто може втратити субсидії у червні

Призначають допомогу від держави на основі відсутності коштів у громадян, тож якщо з’ясується, що фінансовий стан родини дозволяє повноцінно оплачувати послуги ЖКГ без значної шкоди загальному бюджету, її скасують. Загалом українці можуть втратити субсидію у червні за таких умов:

  • вони змінять місце проживання;
  • виникне заборгованість більш ніж за три місяці на суму понад 680 грн;
  • виясниться, що під час оформлення вказали хибний розмір доходів;
  • хтось із членів сім’ї зробить дорогу покупку на суму, яка перевищить 50 тис. грн.

Що стосується боргу, то цієї причини вдасться позбутися, якщо виплатити прострочені платежі. При цьому треба надати ПФУ підтверджувальні документи про оплату заборгованості. Також отримання субсидії відновиться у разі укладання з постачальниками комунальних послуг угоди про реструктуризацію боргу.

Раніше сайт Pro Гроші писав про знижку 100% на оплату комуналки та розповідав, хто з українців може розраховувати на таку пільгу. Також ми повідомляли, як подати документи онлайн на оформлення субсидії в ПФУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.