Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блекауту зимою може і не бути, але за однієї умови – до чого готуватися

Експерт пояснив, що попри прогнози щодо відключень світла, їх можливо уникнути

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Відключень світла зимою можна уникнути

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Попри те, що українцям прогнозують складну зиму, відключень світла все ж можливо уникнути. Дефіциту в енергосистемі може і не бути, якщо температура повітря зимою буде помірною.

Таку думку в коментарі Українському Радіо висловив голова Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко.

Чому Україні вже зараз бракує електроенергії

Експерт пояснив, що ситуація в енергосистемі ускладнилася в другій половині літа через те, що в Україні "дуже довго тягли з ремонтною кампанією".

"А зараз величезна кількість блоків перебувають у ремонті, наприклад, чотири блоки атомних станцій, а також багато блоків теплових електростанцій. Тому й виник дефіцит", – зауважив Дяченко.

Він вважає, що коли всі блоки будуть введені в експлуатацію, то може з’явитися спроможність у невеликих обсягах експортували електрику в певні періоди.

"Будемо сподіватися, що ми успішно пройдемо ремонтну кампанію і будемо готові до осінньо-зимового періоду. Але не забуваймо, що наш ворог не спить і всіма можливими засобами буде намагатися перешкодити нам у підготовці до зими", – зауважив експерт.

Що буде зі світлом взимку

За словами Дяченка, вже зараз для відновлення енергосистеми зроблено багато. Однак продовжуються ремонти великої кількості обладнання. Попри це, під час опалювального сезону дефіциту в енергосистемі можна й уникнути.

"Обіцяють, що до опалювального сезону все це буде відремонтовано, тому дефіциту не повинно бути. Але буде залежати також і від суворості зими, щоб не виникало додаткового навантаження на енергосистему через низькі температури. Якщо зима буде помірна, то у нас не повинно виникати аварійних режимів роботи та графіків постачань електроенергії", – вважає експерт.

Як підготуватися до відключень світла

Ми вже писали про те, що за найгіршим сценарієм відключення світла можуть тривати по кілька годин. Однак вже зараз українці можуть подбати про те, як пережити цей складний період. Для цього можна придбати наступне:

  • генератор;
  • світлодіодні лампи з акумулятором;
  • ліхтарі;
  • світлодіодні гірлянди;
  • свічки;
  • дрова;
  • теплі речі;
  • термобілизну.

Також треба подбати про те, щоб зробити запаси їжі, яку можна споживати без приготування – наприклад, заварити окропом. Крім того, можна запастися консервами, горіхами, сухофруктами чи шоколадом.

Раніше ми писали про те, чи працюватимуть банки зимою без світла. Також ми розповідали про три товари, які можуть допомогти пережити блекаут.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.