Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Споживання продовжує зростати: в Укренерго повідомили, яка ситуація зі світлом 24 січня

Розповідаємо, що відбувається в енергосистемі країни у вівторок, 24 січня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що відбувається в енергосистемі країни у вівторок, 24 січня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Російська ракетна атака 14 січня спричинила суттєві пошкодження декількох енергоблоків теплових електростанцій. Виробництво електроенергії на електростанціях, які працюють, не може повністю покрити споживання.

Про це повідомляє пресслужба Укренерго.

Що відбувається в енергосистемі країни

Станом на вівторок, 24 січня, дефіцит потужності в енергосистемі залишається суттєвий, виробництво електроенергії незначно збільшилось, порівняно з попереднім днем. До всіх регіонів доведені ліміти споживання на добу, кожне обленерго складає графіки планових погодинних відключень, які мають забезпечувати споживання області на рівні доведеного ліміту.

Перевищення лімітів може привести до аварійних відключень. Щоб цього уникнути, українців закликають економно споживати електроенергію протягом дня. Ліміти для областей можна побачити за посиланням.

Енергетики продовжують працювати над стабілізацією роботи енергосистеми країни, однак після кожної наступної ракетної атаки росіян на енергетичну інфраструктуру, відновлення стає все складнішим та тривалішим. Укренерго повідомляє, що збільшилась надійність видачі потужності однієї з електростанцій на південному сході країни.

Наразі на тимчасово окупованих територіях знаходяться понад 10 ГВт основних встановлених потужностей — Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. А також більшість вітрових та сонячних електростанцій, які є ключовими регуляторами потужності, саме забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де зараз найбільший дефіцит.

Чому у трьох регіонах країни світло вимикають частіше, ніж в інших

З початку 2023 року українці надіслали більш ніж 3 тисячі звернень. У третині листів йшлося про недотримання операторами систем розподілу графіків обмеження електропостачання. При цьому більшість таких звернень надходили від споживачів з Київської, Одеської та Дніпропетровської областей

Фахівці пояснюють, що енергетичні об’єкти на території Київської області росіяни обстрілюють від самого початку повномасштабного вторгнення. Водночас енергооб’єкти Одеської області були значно пошкоджені у результаті атак 10 грудня 2022 року та 14 січня 2023, а Дніпропетровська область — прифронтовий регіон, який російська армія обстрілює майже щодня.

Раніше ми розповідали, які електростанції виробляють найбільше світла. Також ми писали, що загрожує обленерго, які не дотримуються графіків відключень. Більше про відключення світла в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.