Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аварійні відключення світла 18 січня діють у восьми областях – список

В Укренерго пояснили, де обленерго вже зранку перевищили надані ліміти споживання електроенергії

Фото: Володимир Зеленський/Telegram, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У восьми областях діють аварійні відключення світла

Фото: Володимир Зеленський/Telegram, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні станом на ранок 18 січня зберігається значний дефіцит потужності в енергосистемі, у восьми областях Україні ввели аварійні відключення світла.

Про це повідомили в Укренерго.

До всіх обленерго доведені ліміти споживання на добу. Наразі через їх перевищення вже застосовані аварійні відключення у восьми областях:

  • Харківській;
  • Донецькій;
  • Дніпропетровській;
  • Кіровоградській;
  • Запорізькій;
  • Київській;
  • Житомирській;
  • Черкаській.

Протягом 18 січня дефіцит електроенергії прогнозується дещо меншим, ніж учора. Цьому сприяє потепління.

"Водночас зберігається суттєвий дефіцит потужності в енергосистемі, особливо у вечірній пік споживання. Наразі генерація не покриває чверть споживання в країні", – пояснили в Укренерго.

Енергетики нагадують, що причиною дефіциту є те, що внаслідок російських ракетних та дронових атак пошкоджені електростанції (генеруючі потужності) та високовольтна мережа. В результаті останньої атаки 14 січня були суттєво пошкоджені декілька енергоблоків теплових електростанцій. Також у районі бойових дій на Харківщині та Донеччині є пошкодження у мережах обленерго.

Атаки РФ збільшують відключення світла

В Укренерго пояснили, що виробники електроенергії та обленерго постійно працюють над відновленням пошкоджених об’єктів, уражених атаками ворога. Але, попри оперативні ремонти, після кожного наступного ракетного чи удару БПЛА росіянами по енергетичній інфраструктурі відновлення стає все складнішим та триває довше.

Енергосистема України вже пережила 12 ракетних атак ворога та 14 ударів БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі та знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій.

"Крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де наразі найбільший дефіцит", – пояснили енергетики.

Раніше ми писали про те, яких пошкоджень українській енергосистемі завдали ракети РФ. Також ми розповідали, що регулятор оштрафував три обленерго, які постійно порушують графіки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.