Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Арбітраж відбудеться попри погрози: що може зробити "Газпром"

Російський "Газпром" незадоволений рішенням українського "Нафтогазу". Розповідаємо, чому так та які будуть наслідки

Фото: Unplash. Колаж: Pro Гроші

"Газпром" погроджує "Нафтогазу", що може статися

Фото: Unplash. Колаж: Pro Гроші

На звернення "Нафтогазу України" до міжнародного арбітражу, російський монополіст "Газпром" відповів, називаючи це – "недружніми" діями. Це маніпуляція зі сторони країни-агресора, і арбітраж відбудеться попри погрози припинення транзита газу через Україну.

Про це у своєму Facebook пише голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

Реакція "Нафтогазу" на погрози від "Газпрому"

Російський монополіст заявив, що збирається запровадити санкції проти української компанії.

"Заява є ще одним прикладом зневаги росіян до верховенства права. Згідно з чинною угодою, "Газпром" визнав право "Нафтогазу" звертатися до арбітражу у разі виникнення спорів", – пише Вітренко.

Погроза "Газпрому" про накладення російських санкцій в черговий раз доводить тісний зв'язок між "Газпромом" і російською державою.

Наразі це може поставити під загрозу весь міжнародний механізм мирного вирішення спорів, учасником якого Росія є відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року.

Запровадження санкцій Швецією та Швейцарією щодо російської агресії проти України не впливає на зміст і застосування законодавства та на неупереджене проведення арбітражу. Саме тому арбітраж відбудеться незалежно від участі у ньому безпосередньо самого "Газпрому".

Також "Нафтогаз" наразі зупинив транзит через точку входу "Сохранівка", тому що вона контролюється збройними силами Росії, це вважається форс-мажорною ситуацією.

Раніше Росії був запропонований транзит через точку входу "Суджа" без додаткових витрат для країни, як альтернатива. "Газпром" відмовився скористаться запропонованими послугами, але це не дає російській компанії права не виконувати свої платіжні зобов'язання.

Раніше ми писали, наскільки знизились показники видобутку "Газпрому". Також ми розповідали, за якої умови опалювальний сезон не буде проблемою для українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.