Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заробите на курсі чи зароблять на вас: де вигідніше і безпечніше обміняти долар

Розповідаємо, скільки способів обміняти долар існує, де курс валют вигідніший і які незручності чи небезпеки можуть підстерігати при обміні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Є кілька способів обміняти долар, і кожен має переваги та недоліки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Велика війна показала всі наші помилки з грошима. Одною з проблем для більшості людей є те, що вони не звертають уваги на дрібниці, які насправді можуть коштувати дуже дорого. Наприклад, є певні особливості при обміні валют. Часто люди йдуть обмінювати гроші там, де є небезпека. Або ж здійснюють такі операції, керуючись емоціями.

Сайт Pro Гроші разом з експертами розповідає, де можна купити долар, скільки він там коштує, через що можна втратити гроші на таких операціях і коли міняти валюту найвигідніше.

Де можна обміняти валюту і де вигідніше


Розпочнемо з банків. Зараз в українських банках можна обміняти і готівкову, і безготівкову валюту. Можна прийти у відділення й отримати гроші там, а можна онлайн у застосунку банку обміняти долар і тримати гроші на картці. Середній курс долара по банках 21 листопада становить 40 грн/дол. (купівля) та 40,50 грн/дол. (продаж).

При цьому треба розуміти, що карткові курси в банках інші, і курс купівлі у багатьох наближений до офіційного – 36,56 грн/дол. Курс продажу тримається в проміжку 37-40 грн/дол.

Якщо людина надумала обміняти валюту в банку, то треба приготуватися до того, що з неї деякі фінустанови стягнуть комісію за конвертацію. Крім того, під час війни у багатьох виникла проблема, що готівкового долара не вистачає. І тому банки радять замовляти валюту заздалегідь у застосунках, щоб потім прийти в касу й забрати свої гроші.

Ще один важливий нюанс – щоб обміняти валюту в банку, не обов'язково бути його клієнтом. Тобто, якщо ви хочете зробити конвертацію саме в касі якогось із банків, то можна переглянути на сайті чи на порталах, де і який курс, і обрати для себе найбільш вигідний.

Та зараз є ще одна можливість: купити долар можна в банку, але за офіційним курсом, який нижчий, ніж в касах. Але для такої операції є умови. Ми розповідали про переваги та недоліки такої інвестиції та порівнювали її з іншими способами захисту грошей від інфляції.

В обмінниках курс інший. За даними Мінфіну, станом на 12:00 21 листопада середній курс купівлі становив 40,20 грн/дол., а продажу – 40,32 грн/дол. Зазвичай курс у них вищий, ніж в банках, і обмінники залишаються одним із найбільш популярних способів конвертувати валюту.

По-перше, їх дуже багато по всіх містах, по-друге, вони мають більше можливостей корегувати курс, по-третє, ці установи діють за ліцензіями і все відбувається офіційно. До того ж в таких установах ризик, що готівкової валюти не буде в наявності, менший. А тому, якщо питання термінове, а банк не готовий дати гроші, то такий спосіб вигідний та швидкий. Але є і нюанси.

Наприклад, поруч з обмінниками часто пильнують шахраї, і з необережності з великою сумою готівки можна стати їх жертвою. Ще одна небезпека – тіньові обмінники, які не мають ліцензії, маскуються під легальні, і так людина потрапляє в пастку і навіть не зможе себе захистити. Власне тут постає питання чорного ринку.

Зазвичай чорний ринок максимально криміналізований. Тому що це один зі способів "відмивання грошей". І, відповідно, такий ринок досить жорстоко переслідується правоохоронними органами.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

На чорному ринку курс валют найвищий. Опівдні 21 листопада середній курс продажу становив 40,20 грн/дол., а продажу – 40,40 грн/дол. Зазвичай у спекулянтів валюта найдорожча. Але якщо банки та обмінники платять податки й діють згідно із законом, то в цьому випадку все відбувається поза правовим полем.

Чорний ринок пропонує вигідніші умови для обміну, однак разом з тим немає жодних гарантій, що вас не обдурять. Можуть дати недостатньо грошей, фальшиві купюри чи обдурити якимось іншим способом. І при цьому, Пендзин зазначив, що звернутися до правоохоронних органів за захистом не буде можливості, оскільки такий обмін валют не є законним.

Тому, йдучи міняти долари до приватних осіб, людина має бути свідома такого ризику.

Що впливає на долар сьогодні та коли міняти валюту не варто


На валютному ринку є закономірності. Зазвичай у першому півріччі гривня зміцнюється, оскільки Україна активно експортує товари. Вже в другому півріччі, навпаки, росте долар, оскільки країна починає готуватися до опалювального сезону і розрахунку із зовнішніми кредиторами.

Однак важливо, що вплив звичайних процесів ослаб, оскільки повномасштабна війна повністю змінила економічну ситуацію.Фінансовий аналітик Максим Орищак розповів Pro Гроші, що розвиток економіки можливий завдяки капіталу, який надходить в країну ззовні. Зараз його дуже мало, величезні витрати йдуть на оборону і ведення війни, і все це негативно впливає на гривню.

Невеликі коливання на ринку можуть спричиняти такі обставини, як, наприклад, потужні обстріли росіянами України, серйозні перебої з електроенергією чи події довкола так званого зернового коридору та експорту нашої агропродукції. Однак в більшості випадків працює психологічний фактор. Через певний час люди заспокоюються і попит падає, що й стабілізує курс долара.

Власне у такому випадку люди найчастіше роблять помилки з обміном валют.

У період нестабільності люди починають купувати чи продавати валюту не завдяки аналізу, а через власні переживання – тут працює більше психологія. Зазвичай люди здійснюють такі активні операції для того, щоб заробити. Але, як показує практика, якщо людина не професіонал, то є великі шанси втрати капіталу, – пояснив Орищак.

Тобто, експерти застерігають, що підзаробити на курсі валют може тільки той, хто дійсно розбирається в процесах та відстежує зміни на валютному ринку. Якщо ж раптом людина вирішила спробувати такий спосіб заробітку, то великий шанс того, що вона просто втратить гроші через незнання. Тому обмін валют треба робити незалежно від новин.

Раніше з експерткою Вірою Фостяк ми розбирали, що найгірший спосіб поводитися з грошима – класти їх під подушку. Навіть під час війни треба думати про те, куди інвестувати. Читайте, що кожному треба робити з грошима, щоб втрачати якомога менше.

Крім того, ми писали, що до кінця листопада курс долара буде відносно стабільним. Але згодом він може зрости. Читайте пояснення експерта, коли і чому долар почне зростати. Більше про інші економічні прогнози читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.