Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Більше вигідно чи небезпечно? Як працює чорний валютний ринок

Розповідаємо, що таке чорний валютний ринок та чи варто ризикувати заради вигоди

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як можна залишитися і без долара, і без гривні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Будь-яка людина, яка планує обміняти валюту, завжди намагається знайти місце, де можна купити або продати долар за найбільш вигідним курсом. Не дивно, що з такою метою, деякі українці починають звертатися до послуг чорного валютного ринку.

Олег Пендзин, член Економічного дискусійного клубу, розповів сайту Pro Гроші про те, як працює чорний валютний ринок і в чому полягає його небезпека.

Що таке чорний валютний ринок

На сьогоднішній день будь-який товар, який претендує на існування в межах законного ринку України має відповідати певним вимогам та функціонувати згідно чинного законодавства.

Тоді, як чорний ринок – це ринок, який жодним чином не контролюється державою.

У ролі чорного ринку сьогодні може існувати будь-який товар. Якщо говорити саме про валютний чорний ринок, то потрібно розуміти – чим простіше та прозоріше побудований легальний ринок, тим менше місця є для чорного ринку в країні.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

Експерт пояснює, що на сьогоднішній момент не існує жодної товарної позиції та країни, де би не були в обороті нелегальні оборудки. Але потрібно розуміти, що вони насамперед стосуються товарів сумнівного походження або грошей отриманих злочинним шляхом без належної сплати податків.

Зазвичай чорний ринок максимально криміналізований. Тому що це один із способів "відмивання грошей". І відповідно такий ринок досить жорстоко переслідується правоохоронними органами, – говорить Пендзин.

Чим приваблює чорний валютний ринок

Експерт пояснює, що будь-яка фінансова установа, чи то обмінник, чи то банківська структура, сплачує податки кожен раз, коли здійснює операції.

Якщо ви з цієї схеми викидаєте податки, як це робиться на чорному ринку, то, безперечно, формується більш привабливий курс як для продавця, так і для покупця, – зазначає економіст.

Які ризики існують на чорному ринку

Через те, що чорний ринок ніяк не регулюється державою, тому ніхто не може надати вам гарантії, що вас не обдурять. Тут людина, яка хоче продати валюту за більш вигідним курсом, ризикує. Адже не факт, що вона натрапить на доброчесних операторів, які заплатять ціну, яку обіцяли.

Експерт також пояснює, якщо ви прийшли в легальний обмінний пункт і оператор не виконав умови, які обіцяв, то після цього ви маєте право звернутися до представників патрульної поліції та залишити заяву про вчинення шахрайства проти вас. Тоді як на чорному ринку у вас таких прав немає.

Чи можна "прикрити" чорний ринок в Україні

Як ми вже зазначили вище, чорний ринок існує в усіх країнах світу та охоплює всі товарні позиції. Тому остаточно позбутися обігу "брудних грошей" навряд чи вийде. Проте мінімізувати актуальність чорного ринку можна.

Для цього влада повинна побудувати систему таким чином, аби покарання за таку діяльність робило категорично невигідними будь-які оборудки коштами, які не сплачуються державі, – зазначає Олег Пендзин.

Чи варто зараз купувати та продавати долар

Експерти схиляються до думки, що до кінця листопада коливання курсу долара в Україні можливі в межах 40-41 грн/дол. Водночас, наприкінці жовтня курс американської валюти перетнув психологічну позначку і опустився на готівковому ринку до 39,69 грн.

Про те, чи варто зараз купувати або продавати валюту, чи краще почекати, поки гривня зміцніє і придбати долар по вигіднішому курсу, читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як не втратити свої гроші на обміні валют. Також ми розповідали, що буде курсом долара до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.