Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші будуть навіть у найгіршій ситуації: що треба робити із заробітками під час війни

Деякі люди не слідкують за своїми витратами і не намагаються зберегти прибутки, однак повномасштабна війна має змінити шкідливі фінансові звички

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Витрачати гроші емоційно не думаючи наперед – основна помилка

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна України з Росією вплинула на економіку дуже потужно. Кожен відчув цей удар на своїй власній кишені. Багато українців стали замислюватися про фінансовий план та подушку і те, як їх сформувати, оскільки в екстрених ситуаціях гроші потрібні тут і зараз. Однак не треба забувати і про майбутнє, бо погіршення економічного стану очікується і надалі, але при цьому кожному потрібні гроші.

Віра Фостяк, фінансова експертка, розповіла сайту Pro Гроші, що зараз треба робити кожному українцю зі своїми заробітками, щоб завжди мати певний запас і не залишитися без копійки в критичній ситуації.

Витрачати чи відкладати


Отже, експертка наголошує, що під час війни часто гроші потрібні терміново, а тому однозначно потрібно їх відкладати. У зв'язку з цим вона радить кожному мати фінансову подушку.

Місячний обсяг цієї подушки має бути тут і зараз з вами, особливо в Україні, бо можливо нам потрібно буде переміщатися або за кордон, або в інший регіон. Потрібна готівка, оскільки часом немає світла, проблеми з телефонами. Тому порада – однозначно заощаджувати й створювати собі фінансовий резерв.
Віра Фостяк

Віра Фостяк

Доцентка кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренерка, фінансова блогерка

Отже, фінансова подушка на місяць має бути в готівці, а от якщо робити її на три місяці, то можливий варіант – покласти гроші на депозит.

Крім того, вона має бути в гривні. Або ж 50/50: частина в гривні, а частина у валюті. Фостяк наголосила, що валюта потрібна тому, що під час війни багато людей виїхали за кордон. Ця потреба може виникнути знову, і тому долари, або ж євро, якщо виїжджати у Європу, стануть у пригоді. Крім того, валюта хоча б частково захищає від інфляції.

Власне другий етап після відкладання грошей – захищати їх від знецінення й інвестувати.

Класти під подушку – не варіант


Якщо основний дохід людини в гривні, то гарним інвестиційним інструментом зараз є депозит у валюті терміном від 3-х місяців.

Це власне наступне, що можна буде зробити після того, як буде сформована фінансова подушка. Це цікавий інструмент, який дає наша банківська система. Можна купити долар за курсом нижче, ніж на чорному ринку. Він надійний, є ряд великих надійних банків, які пропонують послугу, – наголосила експертка.

Його перевага перед звичайним депозитом у тому, що залежно від банку купити валюту можна по 36,90-37,90 грн/долар. У той час як на чорному ринку курс становить 40-41 грн/долар. Переведення гривні у долар захищає гроші від інфляції, однак особливо заробити на цьому не вийде. Фостяк вважає недоліком, що виграти можна хіба на курсі, а відсотки там низькі.

А от щодо інвестицій в ОВДП, то як інструмент заробітку вони не підходять, оскільки їхня дохідність зовсім не перекриває інфляцію.

У ОВДП є переваги в тому, що там немає податку на дохід, бо в депозитах є податки на доходи. І там в будь-який момент можна продати ці облігації і повернути гроші назад без втрати відсотків. Але облігація в гривні не перекриває інфляцію, яка є в Україні. Хоча, якщо тримати гроші вдома під матрацом, то інфляція проїсть абсолютно все. В доларах теж є інфляція, але вона менша, ніж в гривні, – пояснила експертка.

Але важлива роль ОВДП – це підтримка ЗСУ та держави у війні. І однозначно це можна назвати методом диверсифікації інвестицій, коли людина користується різними інструментами для заощаджень.

Як сформувати фінансову подушку


Як ми вже пояснили, фінансова подушка є запасом грошей на певний період. Його треба формувати із систематичного відкладання певної суми від зарплати. Зазвичай рекомендують брати 10% від доходу кожного місяця.

Важливо, що не потрібно недоїдати, чи скорочувати якісь важливі витрати, щоб сформувати подушку. Максимум, на який можна зібрати такий запас грошей, це кілька років. Подушка на 5-10 років неможлива, бо щоб не працювати такий довгий період часу і нормально забезпечувати свої потреби, необхідно мати пасивний дохід, а це вже інша історія. Читайте детальне пояснення експерта про фінансову подушку та правила її формування.

Коли вже запас грошей на екстрені випадки є, і людина розібралась з інвестуванням, слід думати і про пенсію. Зараз в Україні діє солідарна пенсійна система, коли соціальні внески йдуть на тих, хто пенсію отримує просто зараз. Та незабаром система може змінитися. Хоча й експерти не радять чекати, і вже самим починати вкладати гроші у свою власну пенсію.

Дізнавайтеся, як самостійно накопичити собі на пенсію через недержавні пенсійні фонди і коли варто починати це робити. Також ми писали про те, що буде з нашими грошима до кінця цього року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.