Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Важко знайти, але легко втратити: що не варто робити з грошима під час війни

Платоспроможність українців поступово падає, оскільки війна впливає на фінансовий стан кожного, однак певних проблем додають неправильні фінансові звички

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Навіть із невисокими зарплатами можна відкладати невеликі суми, які згодом можуть знадобитися

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

В умовах воєнного стану передбачити, що буде з нашими грошима, доходами й витратами, складно. Але зрозуміло одне, що в будь-який момент гроші можуть знадобитися, і важливо, щоб в кожного вони були. Після хвилі звільнень, скорочення зарплат, виявилося, що не у всіх була фінансова подушка, і ці люди потрапили у скрутну ситуацію. Отже, окрім створення фінансової подушки, є ще кілька правил, як варто і як не варто поводитися з грошима.

Фінансова експертка Віра Фостяк розповіла сайту Pro Гроші, що не варто робити з доходами під час війни і як це допоможе пройти складний період.

Покладатися тільки на себе

Отже, основна помилка людей – не планувати своє фінансове майбутнє в умовах війни. Часто люди роблять емоційні нераціональні покупки, або ж не планують свій бюджет та витрачають усе протягом місяця. Експертка наголошує, що це помилка, і заощадження мають бути обов'язково.

По-перше, заощадження мають бути на перший час на випадок якоїсь надзвичайної ситуації, коли гроші потрібні тут і зараз. По-друге, більші суми й, можливо, вже не у національній валюті, мають бути на декілька місяців.

Не планувати своє фінансове майбутнє і думати, що нас забезпечить держава, чи думати, що після війни в нас будуть інвестиції, нас підтримає Європа, це неправильно. Розраховувати треба на самих себе. Ніхто нам в цьому житті нічого не винен, ми самі повинні забезпечити своє майбутнє. У нас є розум, певні знання, освіта і маємо над цим працювати.
Віра Фостяк

Віра Фостяк

Доцентка кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренерка, фінансова блогерка

Важливий момент, який актуальний під час війни, полягає в тому, що декілька банків визнали неплатоспроможними. Можливо, деякі люди сподіваються, що їм не доведеться у зв'язку з цим виплачувати кредити, однак це не так. Навіть якщо банк став банкрутом, сплата за кредит продовжується, і позичальникам приходять рахунки від інших банків. А тому викреслювати такі витрати, якщо вони були, зі свого бюджету не треба.

В умовах війни класти гроші під подушку теж неправильно, оскільки так гроші просто втратять свою цінність. Зараз умови в економіці постійно змінюються, різко зросла інфляція і вона продовжуватиме рости. Тому експертка каже, що всім треба задуматись, куди інвестувати гроші, щоб хоч якось менше втратити. Можливо, не вдасться уберегти гроші від всіх 30% інфляції цього року, але хоча б половину зберегти можна.

А для цього треба інвестувати. Однак тут є свої нюанси, адже помилкою є і така поведінка, коли людина інвестує без врахування ризиків та своїх фінансових цілей. Наприклад, усі гроші вкладає в одну лише криптовалюту.

Я вважаю — це нераціонально, а більш емоційно, бо там пропонують високий дохід. Вартість біткоїна падала, але в майбутньому почне рости, і це залежить від певних умов. Та все одно, потрібно думати, куди вкладати, і прораховувати ризики, – пояснила Фостяк.

Для інвестицій є кілька різних способів, і всі вони мають свої плюси та мінуси.

Як правильно інвестувати

Раніше з Фостяк ми розбирали, що зараз найбільш популярними є декілька інструментів – купівля доларів за курсом НБУ з подальшим розміщенням грошей на депозит, звичайний депозит та ОВДП.

Фахівчиня зазначила, що інвестувати потрібно вже після того, як сформована фінансова подушка і є запас грошей на певний період. Так, один з варіантів – інструмент від НБУ. Його головна перевага в тому, що долар можна купити не за курсом 40-41 грн, а в межах офіційного курсу, який зараз становить 36,56 грн/дол. Відповідно, це захищає від інфляції, бо гривня переводиться в долар, і є досить надійним. Але головна умова – одразу після купівлі покласти ці гроші на депозит. Фостяк каже, що недоліком є те, що заробити з таким інструментом можна хіба на різниці курсів, бо відсотки там низькі.

У звичайних депозитах відсотки значно вищі, але якщо говорити про валюту, то тут уже долар за нижчим курсом купити не вдасться. До того ж проблема в тому, що навіть ці вищі відсотки не перекривають інфляцію. Але в кожному разі, вони захищають гроші від знецінення хоча б частково, і це точно кращий варіант, ніж тримати гроші під подушкою.

Врешті популярний інструмент зараз – військові облігації. Переваги перед депозитами в ОВДП у тому, що там немає податку на дохід. Крім того, в будь-який момент можна продати ці облігації й повернути гроші назад без втрати відсотків.

Перевага є, але облігація в гривні знову ж не перекриває інфляцію, яка є в Україні. Зараз 26,2%, прогноз – 30% інфляції до кінця року. ОВДП в гривні пропонують 11,1% чи 11,6% річних. Тобто, ви зберігаєте свої гроші лише на той рівень за мінусом від інфляції, – зауважила Фостяк.

Але вона додала, що в будь-якому випадку це підтримка ЗСУ, яка дуже потрібна сьогодні. Адже всі ці гроші спрямовуються на обороноздатність держави й ведення війни. Тому, за словами Фостяк, це інвестиція в життя, а також один з методів диверсифікації інвестицій.

Що таке фінансовий план

Раніше ми вже розбирали, що в кожної родини має бути план, згідно з яким визначаються та розподіляються доходи й витрати. Крім того, у ньому розписуються фінансові цілі та бажання на майбутнє й способи, як цього досягти.

Отже, перший етап складання фінансового плану – потрібно визначити скільки взагалі грошей і на що саме тратить сім'я. У цьому допоможуть спеціальні мобільні застосунки або звичайні таблички. Так, протягом певного періоду потрібно вписувати кожну суму, яку витратили за цей час. Далі треба проаналізувати, на що витрачається найбільше, і чи можна ці витрати скоротити.

Наступний етап – розподіл бюджету і визначення фінансових цілей. Дізнавайтеся, як правильно скласти фінансовий план родини й врятувати свій бюджет.

Крім того, ми писали про те, як порахувати особисту інфляцію і як деокупація Херсона змінить економічне життя українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.