Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Захистити гроші від інфляції може кожен: куди інвестувати найвигідніше

Гроші не мають просто лежати під подушкою, навіть під час війни, і щоб нічого не втрачати, краще використовувати певні інвестиційні інструменти

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З деяких доходів держава стягує відсотки, а деякі податками не обкладають

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ті, хто не мали фінансової подушки, під час повномасштабної війни відчули, наскільки важливо мати заощадження. Кожному гроші знадобились тут і зараз, бажано готівкою, і особливо, якщо людина переїжджає. Тому потрібно собі забезпечити певну суму, яка врятує під час екстреної ситуації. Коли вже така сума сформована, думати треба про інвестиції.

Саме інвестування врятує гроші від знецінення. Сайт Pro Гроші розповідає про три популярні сьогодні інструменти, які доступні українцям, і разом з експертами порівнює, умови якого найбільш вигідні.

Долар за курсом НБУ і депозит


Наприкінці жовтня Національний банк України дозволив купувати долари США за офіційним курсом, який станом на початок листопада з липня місяця зафіксований на рівні 36,56 грн/дол. При цьому в банках долар коштує близько 40-41 грн. Але є важлива умова: якщо купувати валюту за офіційним курсом, то автоматично ця сума переводиться на депозит.

"Сума та кількість таких вкладів для одного клієнта банку не обмежуються. Відсоткова ставка за депозитом встановлюватиметься відповідно до процентної політики банків, строк депозиту – від шести місяців з можливістю пролонгації, але без права дострокового розірвання",пояснили умови в пресслужбі НБУ.

Отже, такий інструмент вигідний тим, що людина купує долар за меншим курсом, а також немає обмежень на суму. Однак, за словами доцентки кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренерки та фінансової блогерки Віри Фостяк, особливого прибутку це не принесе, бо відсотки за таким депозитом дуже малі. Єдине, на чому в короткостроковій перспективі можна заробити, – це різниця курсів.

Однак якщо гроші з депозиту після завершення мінімального терміну не знімати, а переоформити на звичайний більш тривалий валютний депозит, то це вже приноситиме більші відсотки.

НБУ зробив такий інструмент, щоб заохочувати українців. Він дав можливість дешево купити валюту і розмістити в банку на депозит спочатку під маленький відсоток. А потім, будь ласка, розміщуйте під вищий відсоток. Наприклад, у вас є сума в гривні, і ви знаєте, що вона потрібна буде згодом. І ви хочете її покласти років на п'ять. Тоді такий варіант підходить. Купили дешевше долар, поклали на депозит, потім, відповідно, переоформили на банківський, і років через п'ять заберете вже або долар, або продасте його за іншим курсом, – пояснив економіст Олександр Охріменко.

Якщо ж продовжувати депозит на більший термін, ніж вимагає НБУ, людина не збирається, то вона може назад отримати свої гроші, але через конвертацію в гривню. Курс використовуватимуть той, що буде на момент конвертації. Власне такий інструмент може добре слугувати для того, аби захистити гривню від інфляції. Однак є ще кілька способів для інвестицій.

Чи вигідні умови звичайних депозитів та ОВДП


Якщо говорити про звичайні валютні депозити, то недоліком порівняно із попереднім інструментом є те, що курс долара буде вищим, ніж офіційний, тобто 40-41 грн. Хоча перевага тут у тому, що відсотки набагато більші.

При цьому багато експертів кажуть, що депозити не дуже вигідні, оскільки їхні відсоткові ставки не перекривають інфляцію. У вересні споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 24,6%, і до кінця року НБУ прогнозує прискорення до 30%. Так, заробити на відсотках депозиту не вийде, хоча Охріменко каже, що депозит можна використовувати як компенсацію хоча б частини втрат від інфляції. Фостяк також зазначає, що потрібно задуматись, куди інвестувати гроші, щоб втратити менше.

Джерелом, яке перекривало інфляцію, були єврооблігації, але зараз нам закрита можливість поповнення іноземних рахунків. Тому таким джерелом скористатися українці не можуть, хіба ті, які перебувають за кордоном. Але і класти гроші під подушку в умовах війни теж неправильно, – наголосила експертка.

Тому ще один варіант – вкласти гроші в ОВДП. Перевага їх у тому, що на відміну від депозиту, з відсотків державних військових облігацій не стягують податок. Крім того, у будь-який момент можна продати ці облігації й повернути гроші назад без втрати відсотків. Але проблема в них, як і в попередньому варіанті – відсотки надто низькі, щоб перекрити інфляцію.

Та попри все Фостяк навела кілька причин, чому ОВДП не варто нехтувати:

  • по-перше, це підтримка країни у війні. Гроші держава спрямовує на обороноздатність та ведення війни, і так ми інвестуємо в країну і її майбутню перемогу;
  • ОВДП все ж залишаються варіантом для диверсифікації інвестицій. Використовувати лише якийсь один інструмент невигідно і часом ризиковано.

Загалом всі експерти наголошують, що вибір способу для заощаджень та інвестицій кожна людина має робити для себе, бо це індивідуально. Все залежить від того, скільки в людини грошей, навіщо вона інвестує, що хоче в результаті отримати. Однак в будь-якому випадку, потрібно думати наперед і створювати для себе фінансові подушки та оберігати гроші від знецінення. Війна в Україні триває, і щодня стан економіки погіршується, тому кожен має дбати про своє фінансове майбутнє.

Як сформувати фінансову подушку


Раніше ми вже розповідали, що в кожного має бути запас грошей на кілька місяців, які він зможе використати у будь-який момент. Ці гроші треба використовувати на якісь непередбачувані нагальні проблеми, як от лікування, евакуація під час війни або звичайні витрати, якщо людина втратила, наприклад, роботу.

Щоб її сформувати, з кожної зарплати потрібно відкладати хоча б 10%. При цьому жертвувати якимись базовими покупками не потрібно. Це мають бути вільні гроші, які, якщо ви їх відкладете, не вплинуть на здоров'я чи не погіршать рівень життя. Зберігати місячний запас варто у гривні, але загалом суму можна ділити навпіл: 50% у гривні та 50% у валюті. Читайте у нашому матеріалі детальніше про те, як правильно формувати фінансову подушку.

Також ми розповідали про те, що таке фінансовий план і як він врятує гроші кожної родини. Крім того, читайте наш розбір з архітектором та урбаністом про 3 речі, які можна встановити чи побудувати в Києві, щоб пройти якомога легше цю складну воєнну зиму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.