Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Працює психологія. Чого чекати від курсу долара і хто може втратити гроші на обміні

Розповідаємо, як не втратити свої гроші на обміні валют і до чого готуватися найближчим часом

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

До кінця війни зміцнення гривні чекати не варто

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна вступила у новий місяць і наблизилась до нової пори року, а це означає, що нас можуть чекати нові економічні виклики та валютні зміни.

Сайт Pro Гроші поспілкувався із експертами та розповідає, чого чекати від курсу долара найближчим часом та яких помилок із іноземною валютою припускаються українці.

Фінансовий аналітик Максим Орищак розповідає, що за звичайних обставин економіка України, як і курсоутворення гривні піддається певній циклічності, тобто закономірності.

У період із січня-лютого до кінця липня – національна валюта зміцнюється в середньому на 2-2,5 гривні через активний експорт, а у період з вересня по грудень – слабшає в середньому на 2,5-3 гривні через підготовку до опалювального сезону та розрахунку між зовнішніми кредиторами.

Для економіки України та нашої валюти друге півріччя завжди було досить важким, але зараз головною проблемою є війна.

Потрібно розуміти, що економіка розвивається тоді, коли в країну надходить капітал, який приводить до стабільності гривні. Зараз говорити про якусь стабільність дуже важко. І головною причиною є ситуація на фронті. Війна уже посприяла зменшенню зернового експорту. Я навіть не говорю про стабільність отримання цільової фінансової підтримки від міжнародних партнерів, – каже експерт.

Левова доля капіталу зараз направляється на фронт, зазначає Орищак і додає, що все це стимулює ослаблення економіки та курсу гривні.

На думку аналітика, очікувати зараз на укріплення гривні не треба, принаймні до тих пір поки триватиме війна. По прогнозах Орищака, наступним важливим психологічним рівнем для української гривні буде 45,0 грн за долар.

Можна наробити помилок

Експерт попереджає, що саме в період нестабільності люди припускаються помилок із обміном валют.

Справа в тому, що в період нестабільності люди починають купувати чи продавати валюту не завдяки аналізу, а через власні переживання – тут працює більше психологія. Зазвичай люди здійснюють такі активні операції для того, щоб заробити. Але як показує практика, якщо людина не професіонал, то великі шанси втрати капіталу, – попереджає аналітик.

Класична ситуація – людина купує валюту, коли вона дорога, а продає, коли вона дешева. Для того, щоб цього не трапилося слід диверсифікувати свій капітал і не піддаватися паніці.

Не чекайте новин, а намагайтеся розподілити свої кошти заздалегідь. Один із способів – це купувати щомісяця валюту, не тільки американский доллар, а і євро, а гривню залишати на операційні витрати. Таким чином ви диверсифікуєте свій капітал.

Що тисне на курс?

Директор департаменту казначейства АТ "Комерційний індустріальний банк" Герман Марченко зазначає, що ракетні обстріли, які впливають на життєзабезпечення разом з актуальним питанням цих днів щодо зриву "зернових угод", створюють скоріш емоційне, ніж об'єктивне, економічно обґрунтоване напруження на валютному ринку.

Однак ознак глобальної девальвації гривні не спостерігається. Тому я не бачу реальних підстав для панічних настроїв і скуповування іноземної валюти. Звісно, що курсові коливання протягом кількох найближчих днів можуть бути в діапазоні 3-5%. Це цілком ймовірна реакція ринку на форс-мажорні обставини, як то, приміром, перебої з електрикою.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Водночас експерт вважає, що за 10-15 днів що курс може стабілізуватися на рівні 39,5-41,0 грн/дол.

Що може стабілізувати долар?

Передумовою для нормалізації ситуації є майже повністю вирішене питання ефективного виконання Україною умов зернової угоди, а це вагоме джерело валютних надходжень до бюджету, а також:

  • сповільнення інфляції;
  • обґрунтована віра українців у ЗСУ;
  • збереження облікової ставки НБУ на рівні 25%;
  • фінансові надходження до України від країн-партнерів, що стабілізують економіку;
  • тенденція до скорочення попиту на готівкову валюту за рахунок політики НБУ, що впровадив для населення дві програми з придбання безготівкової валюти з обов'язковим подальшим її розміщенням на депозитах у банках.

Вплинуть на ситуацію і перегляд макропрогнозу на 2023 рік, часткова стабілізація економіки, відповідно максимальний курс долара не перетне позначку в 46 грн/дол.

Сайт Pro Гроші раніше писав, як курс долара відреагував на масовані ракетні обстріли з боку Росії і розповідав, як на валюту вплинула заява РФ щодо зернової угоди. Детальніше про курс долара в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.