Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Витрачати і не працювати? Чи можна сформувати фінансову подушку на 5-10 років

Разом із фахівчинею розбираємось у нюансах створення фінансової подушки на тривалі періоди

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Розмір фінансової подушки є індивідуальним

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зараз фінансова подушка актуальна як ніколи, адже тисячі людей зіткнулися із ситуацією, яка вимагає раптових великих витрат, втратили роботу або вимушено переїхали до іншої країни.

А наскільки великою має бути ця "подушка", як її сформувати та чи вийде створити запас на 5-10 років? Про це сайт Pro Гроші поспілкувався з доценткою кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренеркою та фінансовою блогеркою Вірою Фостяк.

Експертка наголошує, що фінансова подушка це дуже важливо і вона є однією із фінансових цілей людини. По суті це запас грошей, який допоможе людині певний час прожити без роботи або владнати несподівані фінансові труднощі, на які не розрахований ваш звичайний щомісячний бюджет.

Обов’язковим правилом формування розміру фінансової подушки є те, що вона має складатися від трьох до шести розмірів ваших щомісячних витрат, але з часом вона може зростати до одного-двох років.
Віра Фостяк

Віра Фостяк

Доцентка кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренерка, фінансова блогерка

Тобто створити фінансову подушку на 5-10 років неможливо, оскільки щоб не працювати такий довгий період часу і нормально забезпечувати свої потреби, необхідно мати пасивний дохід, а це вже інша історія.

Як формувати свою фінансову подушку?

Віра Фостяк пропонує розглянути створення своєї фінансової подушки безпеки на конкретному прикладі.

Припустимо, що маємо людину із зарплатою 30 тисяч гривень, 15% – це рекомендоване заощадження від заробітної плати (експерти радять відкладати не менше 10%). У цьому випадку, розмір заощадження становитиме 4,5 тис. гривень, а 25,5 тис. – це і є ваш розмір щомісячних витрат.

Тобто, щоб сформувати фінансову подушку такій людині на три місяці, потрібно відкласти 76,5 тис. гривень, на пів року – 153 тис. гривень, а на рік – 306 тис. гривень.

Вона потрібна на випадок виникнення непередбачуваних обставин, наприклад, втрати роботи або хвороби. Тобто фінансова подушка не для ремонту, не для емоційних витрат, а, зокрема, для таких подій як війна, коли потрібно терміново їхати в іншу країну чи інший регіон, – наголошує експертка.

Однак бізнес-тренерка наголошує, що фінансова подушка має бути десь залучена, адже гроші завжди мають працювати, а не лежати. Але місячний запас можна тримати у себе під рукою, бо в наш час гроші можуть знадобитись в будь-який момент, а з їх зняттям можуть бути проблеми.

А решту ви інвестуєте для примноження своїх коштів та досягнення інших фінансових цілей. Коли ви працюєте протягом наступних 5-10 років, ваші доходи ростуть, як і ваші витрати будуть змінюватися, і ви можете змінювати свою фінансову подушку, – каже Фостяк.

Тобто ваша фінансова подушка завжди має бути актуальною для ваших витрат, і якщо вони ростуть, варто подумати про збільшення свого аварійного резерву.

З чого починати?

Не потрібно формувати фінансову подушку зі шкодою для власного життя та здоров’я. Потрібно поступово відкладати щонайменше 10% від свого доходу кожного місяця, а за можливості – більше.

Експертка наголошує, що поки ви не виконаєте цю фінансову ціль, ви не можете займатися іншими й не можете кудись інвестувати, оскільки не маєте стратегічного запасу на випадок форс-мажору.

Якщо ви можете формувати подушку, відкладаючи більше ніж 10 відсотків, це дуже добре, ви накопичите необхідну суму швидше. Але потрібно, щоб ця сума не була критичною для вас, – наголошує фінансова блогерка.

Урізання своїх критично-важливих потреб не призведе ні до чого хорошого, наприклад, економія на якісних продуктах харчування призведе до додаткових витрат на лікування, які можуть зруйнувати ваші заощадження.

Це теж важливий момент, адже не всі люди усвідомлюють, яка сума є для них критичною.

Куди "складати" фінансову подушку?

Якщо просто зберігати всі гроші в одному місці, та ще й в готівці, їх почне під’їдати інфляція, і ви навіть не помітите, як купівельна спроможність великої суми стане значно меншою.

Місячний обсяг експертка радить тримати вдома в іноземній валюті, і ще 50% місячного обсягу – у гривні. У такому випадку, якщо щось станеться з вами в Україні, наприклад, хвороба, ви одразу використаєте гривню, якщо доведеться їхати за кордон – у пригоді стане валюта.

Решту можна накопичувати на депозитному рахунку, терміном до одного року в іноземній валюті. Відсотки є не дуже високими, але не дадуть знецінитись грошам та захистять їх від девальвації національної валюти, якщо депозит буде у гривні.

Як зазначила Фостяк, рівень інфляції до кінця року сягне 30%, а середній відсоток в українських банках для депозитів у національній валюті становить 12-14%, що не перекриває інфляції.

Раніше сайт Pro Гроші писав, на що потрібно звертати пильну увагу під час обміну валюти й розповідав, що таке банківська комірка та чи допоможе вона врятувати ваші гроші від злодіїв. Наша експертка також пояснювала, що таке фінансовий план та навіщо він родині.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.