Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вже з 1 листопада – ВПО будуть отримувати виплати по-новому

Переселенцям варто готуватися до нововведень, які стосуються правил надання фінансової підтримки

Фото: УНІАН

В Україні з листопада зміняться правила надання допомоги ВПО

Фото: УНІАН

В Україні з 1 листопада відбудуться певні зміни для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Нововведення стосуються правил виплат державної грошової допомоги.

Про це йдеться в постанові № 332.

Що зміниться вже з 1 листопада

Нові правила передбачають наступні зміни: для отримання фінансової допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), необхідно, щоб лише один представник з родини звернувся до органів соціального захисту населення. Тоді як раніше потрібно було, щоб усі члени сім'ї брали участь в процесі оформлення.

Важливо зазначити, що ці зміни стосуються лише внутрішніх переселенців, які вперше звертаються за допомогою до держави. Усі інші отримувачі грошової підтримки автоматично продовжують отримувати підтримку до січня 2024 року, після чого їхні справи буде переглянуто.

Як переселенцям нараховують виплати

Багато українців через повномасштабну війну свої домівки та стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО), переїхавши в інші міста для безпеки. Деякі отримують фінансову допомогу від держави, яка складається з:

  • 3 000 гривень на дітей до 18 років та осіб з інвалідністю;
  • 2 000 гривень на одного дорослого.

"Традиційно – двоє дітей та двоє дорослих. Тобто на сімʼю ми отримували близько 10 000 грн. Це мінімально достатня сума для наймання житла", – повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Також вона нагадала, що в країні діє програма "Прихисток", яка повертає кошти власникам, що надали житло ВПО. За ці гроші вони можуть сплатити комунальні послуги.

Кому з українців можуть відмовити у статусі ВПО

Є обставини, при яких можуть відмовити у видачі статусу ВПО. Така відмова можлива, якщо:

  • немає обставин, які спричинили внутрішнє переміщення;
  • в державних органах є відомості про подання завідомо неправдивих даних для отримання статусу;
  • заявник втратив документи, які посвідчують особу (до їх відновлення);
  • в документах заявника, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документах, що підтверджують особливий статус, немає відмітки про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, та відсутні докази проживання там;
  • подані докази для підтвердження факту проживання на відповідній території не підтверджують цей факт.

Варто зазначити, що в українців є можливість подати повторну заяву на отримання статусу ВПО та виправити обставини, через які їм відмовили.

Раніше ми повідомляли, чи позбавлять ВПО фінансової допомоги при відкритті ФОП. Також ми писали, що може змінитися для переселенців-клієнтів Ощадбанку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.