Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати ВПО під загрозою? Що може змінитися для переселенців-клієнтів Ощадбанку

Нововведення спростить для внутрішньо переміщених осіб здійснення процедури та забезпечить їх соціальними виплатами

Фото: УНІАН

Українцям хочуть продовжити термін ідентифікації

Фото: УНІАН

Пенсіонери мають час до 31 грудня поточного року, щоб пройти фізичну ідентифікацію у відділеннях Ощадбанку. Але для декого цей термін хочуть продовжити, аби люди не втрачали пенсію та інші соціальні виплати.

Деталі повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Координаційний штаб з питань забезпечення реалізації прав і свобод ВПО планує найближчим часом винести на розгляд Кабінету Міністрів проєкт нормативних змін. Він передбачає продовження строку фізичної ідентифікації одержувачів пенсійних і соціальних виплат до 31 березня 2024 року.

Але нововведення стосуватиметься не всіх, а лише внутрішньо переміщених осіб, які отримали цей статус до 24 лютого 2022 року. Як уточнила віцепрем'єр-міністерка України Ірина Верещук, не можна дозволити переселенцям втратити фінансове забезпечення через блокування рахунків в Ощадбанку.

"Не можна допустити, щоб внутрішні переселенці були позбавлені належних їм пенсій чи соціальних виплат від держави. Тому маємо продовжити період для проходження ідентифікації отримувачами таких виплат", – пояснила вона.

Як здійснити процедуру фізичної перевірки

Цей процес необхідний для актуалізації даних, але проблема для багатьох пенсіонерів у тому, що ідентифікація вимагає особистої присутності у відділенні фінансової установи. Водночас існує кілька онлайн-методів, які дозволяють довести власне право на право на отримання виплат від держави. Українці можуть:

  • замовити спеціальну відеоконференцію, під час якої необхідно показати підтверджувальні документи особи;
  • пройти авторизацію на вебпорталі Пенсійного фонду, використовуючи Дію;
  • для громадян за кордоном – прийти у дипломатичну установу України, де співробітники засвідчать особу.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення статус ВПО надали понад 5 мільйонам осіб. З них фінансову підтримку отримують орієнтовно 2,5 мільйона людей. Втім чимало українців доводиться позбавляти виплат через неправдиву особисту інформацію.

Як ми писали раніше, за останній місяць перевірку не пройшли 140 тисяч осіб, тож їм скасували допомогу. Йдеться саме про критерії, яким повинні відповідати ВПО, щоб мати право на гроші. Але багато переселенців поїхали за кордон і не повернулися через 30 днів, хтось знову почав мешкати на постійному місці проживання.

Іншими словами, людям не вдалося пройти верифікацію, що стало причиною втрати фінансової підтримки від держави. Як уточнила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, скасування виплат дозволило заощадити в бюджеті 400 млн гривень на місяць.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Ощадбанк здивував клієнтів нововведенням і розповідав, що можна робити безплатно з 1 жовтня. Також ми повідомляли, чи позбавлять ВПО допомоги при відкритті ФОП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.