Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Про соцвиплати можна забути? Чи позбавлять ВПО допомоги при відкритті ФОП

Важливо знати свої права і не допускати помилок у виплатах, оскільки ця допомога може бути критично важливою для переселенців

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

ВПО не можуть скасувати соцвиплати у разі відкриття свого бізнесу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через війну в Україні мільйони громадян були змушені залишити свої домівки. Цих людей визнали вимушено переміщеними особами (ВПО) та держава надає їм фінансову підтримку. Але чи зберігаються їхні права на соціальну допомогу в разі, якщо вони відкриють ФОП?

На це питання відповіли юристи Благодійного фонду "Право на захист".

Переселенці можуть розпочати свою власну справу та зареєструватися як фізична особа-підприємець (ФОП), і це не призведе до втрати їхнього права на соціальну допомогу на проживання. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 332 від 20 березня 2022 року, відкриття ФОП не впливає на виплати.

Це правило застосовується до реєстрації будь-якої групи ФОП. Ба більше, відкриття власного бізнесу ніяк не впливає на втрату статусу вимушено переміщеної особи.

Однак бувають випадки, коли переселенець втрачає грошову допомогу після відкриття бізнесу. Але, важливо пам'ятати, що це неправильно, і виплати повинні відновити.

Це також стосується інших випадків, коли ВПО можуть втратити доступ до соціальної допомоги. Наприклад, якщо вас помилково вважають померлими або коли ви повернулися з-за кордону, а ваші дані ще не зафіксовані. В обох цих випадках переселенцям мають відновити фінансову допомогу.

Який розмір виплат передбачено для ВПО

Щодо розмірів соціальної допомоги для ВПО, то вони залишаються сталими. На жовтень розміри допомоги такі:

  • діти та люди з інвалідністю отримують 3 тисячі гривень;
  • всі інші категорії громадян мають право на допомогу в розмірі 2 тисяч гривень.

Важливо також зазначити, що виплати для переселенців проводяться 15 та 28 числа кожного місяця, щоб забезпечити необхідну підтримку для тих, хто був вимушений залишити свої домівки.

Що ФОПи повинні знати про сплату податків

Багато ФОПів заплуталися через нові реквізити для сплати податків. Зараз при оплаті податків вказуються код, ІПН і пояснення, але з 1 грудня 2023 року правила зміняться. Підприємці повинні будуть вказувати структуроване призначення з Кодом платежу і Додатковою інформацією. Це означає, що вони більше не зможуть платити за іншого ФОПа, кожна особа оплачуватиме свої зобов'язання окремо.

Раніше ми повідомляли, що українцям доступні виплати в розмірі 10 800 грн. Також ми писали, через який документ ФОПам буде несолодко.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.