Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Борг все одно нарахують? Чи можуть ВПО не платити за комуналку

Розповідаємо, що потрібно зробити ВПО, щоб їм не нараховували комунальні послуги за житло, в якому вони не проживають

Фото: УНІАН

ВПО нараховують борги за комуналку

Фото: УНІАН

В умовах воєнної агресії з боку Росії в Україні з'явилася значна кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Вони вимушено покинули свої домівки, але інколи трапляються випадки, коли таким особам продовжують нараховувати заборгованість за комунальні послуги й навіть пеню за адресою, де вони не проживають.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, як діяти в таких випадках.

Платежі за комунальні послуги не повинні нараховуватись, якщо споживач подав до відповідного підприємства копію довідки про статус ВПО, а також написав заяву, що зараз він в цій квартирі не проживає. Також комунальні підприємства слід повідомити, якщо у вас змінилися сімейний стан, місце проживання та рівень доходів. Часто в помешканні можуть проживати інші родичі, яким будуть нараховувати комуналку, доки вони не підтвердять, що на цей час там не перебувають.

Якщо підприємство, що надає комунальні послуги, нараховує споживачеві пеню, він може написати скаргу на цю структуру. Відповідно до Постанови КМУ "Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг у період воєнного стану" №206 від 5 березня 2022 року такі стягнення забороняються. Згідно з постановою, до припинення або скасування воєнного стану в Україні забороняється нарахування та стягнення:

  • відсотків річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та (або) неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
  • інфляційних нарахувань;
  • неустойки (штрафів, пені).

Як скасувати незаконний штраф

В разі порушення ваших прав, ви можете звернутись до суду. Якщо рішення суду вас не влаштує, його можна оскаржити протягом тридцяти днів, а ухвалу апеляційного суду – протягом п’ятнадцяти днів з моменту її проголошення. Також слід пам’ятати:

  • у випадку, коли термін оскарження не минув, ви можете звернутися до центрів безоплатної правової допомоги, щоб вам допомогли подати апеляційну скаргу, враховуючи ваші аргументи та документи.
  • якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну і резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, термін для оскарження обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Раніше ми писали, що потрібно знати про субсидії на комунальні послуги, а також чи позбавлять ВПО допомоги при відкритті ФОП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.