Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Витратити чи інвестувати? Що українцям робити із заощадженнями під час війни

Якщо хтось з українців вирішив інвестувати свої заощадження під час війни, то важливо знати, куди вкласти зароблені тяжкою працею гроші

Фото: УНІАН

Що українцям робити із заощадженнями під час війни

Фото: УНІАН

Повномасштабна війна в Україні взагалі не причина для того, аби втратити свої заощадження. Адже є багато способів, як не тільки зберегти гроші, а й отримати додатковий прибуток навіть під час кризи.

Про це редакції Pro Гроші розповіла експертка з інвестицій та фінансової грамотності MoncheriGirl.

Так, вона радить українцям зараз інвестувати у золото та дорогоцінні метали.

"Під час будь-якої кризи усі країни згадують про золото, усі міжнародні банки поповнюють свої золоті резерви", – каже вона.

Інвестиції допоможуть впевненіше почувати себе у період війни з фінансової точки зору, а також забезпечать майбутнє. В українців є нагода вкладати свої заощадження не лише в депозити, але й у фондовий ринок (акції, ETF), у золото, срібло або ж просто у валюту.

Як інвестувати й не втратити гроші

Нещодавно ми вже пояснювали, що вкладення будуть вигідними лише у випадку розумного підходу. Але часто інвестори, які щойно опинилися на цьому шляху, через необдумані вчинки втрачають свої заощадження. Тому аби вклад став фінансовим тягарем, потрібно заздалегідь визначитися, чому ви хочете інвестувати.

Розумно буде знайти для себе відповіді на наступні питання:

  • яку суму ви готові втратити;
  • що важливіше: азарт чи певний дохід;
  • з якими ризиками готові миритися.

Оскільки різні галузі економіки та сегменти фінансового ринку розвиваються по-своєму, бажано диверсифікувати кошти. Адже прорахувати доходи й втрати у довгостроковій перспективі неможливо без урахування стану кожного сектору. Тому важливо розділити інвестиції на частини та віддати їх різним "кошикам": в нерухомість, депозити, облігації тощо.

Пам'ятайте: провайдер інвестиційних послуг теж сподівається, що ваша з ним співпраця буде успішною. Але не піддавайтесь на тиск з його боку, мисліть критично та зважуйте баланс інтересів кожної зі сторін.

Яка має бути фінансова подушка безпеки для сімʼї

Фінансова подушка безпеки – це сума коштів, яку зможе витратити сім'я на найнеобхідніші потреби. Наприклад, ці кошти знадобляться під час якоїсь надзвичайної події. Розмір резервного фонду має бути таким, щоб ви могли ним перекрити витрати в середньому на пів року.

Визначитися із сумою фінансової подушки безпеки доволі легко. Усі витрати сім’ї множите на шість місяців (або на іншу кількість місяців, як вам комфортно).

Наприклад, сім'я щомісяця витрачає 22 тисячі гривень, отже:

  • 22 тисячі гривень * 6 міс. = 132 тисячі.

Тобто, 132 тисячі гривень – це сума фінансової подушки безпеки для такої сім’ї.

Як перетворитися у фінансово незалежну людину

Є три кроки, які у цьому допоможуть. Більшості українцям про них невідомо, або ж люди просто не вірять чи не знають, як правильно ними користуватися.

Та якщо дотримуватися цих порад, тоді ваші заощадження працюватимуть на вас. До того ж вам вдасться сформувати власну фінансову подушку безпеки. Детальніше про це читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми писали, яку професію українці опановуватимуть безплатно та чому вона зараз дуже важлива. Також ми пояснювали, чи правда, що інвестування — це лише для багатіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.