Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансова грамотність сім'ї – скільки ви маєте заробляти та як планувати бюджет

Дослідження показують, що українці більше зосереджені на короткострокових планах і витрачанні, а не на заощадженні коштів

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

У кожної сімʼї є рекомендований заробіток на місяць

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Багато українців чули про те, що треба вести бюджет, здійснювати регулярні заощадження, визначати фінансові цілі. Однак не всі розбираються, навіщо це потрібно.

Про фінансову грамотність сімʼї сайту Pro Гроші розповіла фінансовий планер iPlan.ua Гринчевська Ульяна.

За останні три роки індекс фінансової грамотності українців зріс до 12,3 бала порівняно з 11,6 бала у 2018 році. Такі результати отримав Проєкт USAID "Трансформація фінансового сектору" у співпраці з Національним банком України під час дослідження "Фінансова грамотність, фінансова інклюзія та фінансовий добробут в Україні у 2021 році".

Порівняно з іншими країнами, за показником індексу фінансової грамотності Україна перебуває на одному рівні з Болгарією та Хорватією. Позаду залишилися:

  • Грузія (12,1 бала);
  • Румунія (11,2 бала);
  • Італія (11,1 бала).

Найвищий рівень фінансової грамотності зафіксовано в українців віком 25–34 років (12,7 бала) та 30–59 років (12,6 бала).

Найменш фінансово обізнаною є молодь віком 18–19 років (10,1 бала) та люди, старші 60 років (11,6 бала).

Також позитивно впливає на підвищення фінансових компетентностей застосування на практиці фінансових знань:

  • користування фінансовими послугами;
  • контроль доходів і витрат;
  • фінансове планування;
  • заощадження.

Дослідження показало, що українці більше зосереджені на короткострокових планах і витрачанні, а не на заощадженні коштів. Саме тому, підвищуючи наш рівень фінансової грамотності, ми будемо підвищувати свій рівень якості життя.

Як правильно планувати сімейний бюджет?

Найперше, потрібно домовитися який тип бюджету буде у сім’ї:

  • спільний;
  • роздільний;
  • змішаний.

Якщо сім’я обирає для себе спільний бюджет, це означатиме, що дохід чоловіка і дружини сумується. І вже від загального сімейного доходу розподіляються кошти на різні категорії витрат. Якщо сім’я обере роздільний бюджет, то в такому випадку кожен член сім’ї може покривати окремі витрати зі свого доходу. Наприклад, чоловік оплачує орендну плату за житло, а дружина оплачує продукти на місяць, – говорить експертка.

Після того як обраний тип бюджету, сім’ї варто визначити категорії доходу (зарплата чоловіка/дружини; дохід від підприємницької діяльності; орендні платежі за нерухомість; відсотки по депозиту тощо) та категорії витрат (комунальні платежі; їжа; транспорт тощо).

Як робити заощадження в сім’ї

Згідно з дослідженням Research & Branding Group (2021 рік), третина українців (32%) не мають фінансових заощаджень, а кожен десятий (10%) не зміг визначити, на який термін йому вистачило б грошей.

Серед інших респондентів відповіді розподілилися так:

  • заощаджень вистачило б терміном до місяця (23%);
  • терміном до 4 місяців (23%);
  • на 5-6 місяців – 7%;
  • на рік чи більше – 4%

З даного дослідження бачимо, що багато опитаних більше витрачають та не роблять заощаджень. Для того, щоб робити заощадження, маємо розуміти, для чого та на яку ціль ці кошти ми маємо спрямувати? Є багато методів, як можна заощаджувати кошти. Мені подобаються лише два, – говорить фінансовий планер.

  1. Рахуємо доходи та витрати. Різницю між даними категоріями спрямовуємо на нашу фінансову ціль. Наприклад, дохід сім’ї — 47 тис. грн, витрати – 31 тис. грн; відповідно 16 тис. грн ми можемо кожного місяця спрямовувати на резервний фонд.
  2. Від доходу виділяємо на заощадження 10%, 20% чи більше (тут важливо для себе це визначити та дотримуватися такого правила).

Яка має бути фінансова подушка безпеки для сімʼї?

Фінансова подушка безпеки – це сума коштів, яка потрібна сім’ї для покриття витрат на певний період. Дані кошти можуть знадобитися в разі настання непередбаченої події. Резервний фонд має бути таким, який би перекрив витрати в середньому на 6 місяців.

Порахувати суму фінансової подушки безпеки просто. Витрати сім’ї варто помножити на 6 місяців (або на іншу кількість місяців, яка б була комфортна).

Наприклад, витрати сім’ї на місяць 22 тис. грн.

22 тис. грн. * 6 міс. = 132 тис. грн.

132 тис. грн – це і буде розмір фінансової подушки безпеки для такої сім’ї.

Скільки потрібно заробляти, аби сім’ї з трьох людей було комфортно?

Спробуймо порахувати, визначивши основні категорії витрат. Обчислимо рекомендований місячний дохід для сім’ї, яка живе в Хмельницькому, а також має власну квартиру та авто.

Спочатку порахуємо щомісячні витрати:

  • Комунальні платежі — 3,2 тис. грн.
  • Їжа — 12 тис. грн.
  • Заправка авто — 2,8 тис. грн.
  • Оновлення одягу – 3,4 тис. грн.
  • Кафе – 3,9 тис. грн.
  • Оплата зв’язку – 800 грн.
  • Витрати на дитину – 6,5 тис. грн.

Всього 32 600 грн.

Якщо ще додати регулярні заощадження, наприклад, 15 тис. грн на сім’ю, то отримаємо рекомендований заробіток на місяць на сім’ю у розмірі 47 600 грн.

Даний розрахунок є дуже приблизним. Адже це залежить від багатьох факторів: де сім’я проживає; в якому місті/містечку/селі; чи є авто; скільки років дитині; до якого рівня якості життя звик кожен член родини тощо. Але дана модель прорахунку точно зможе допомогти сім’ї визначити мінімально необхідну суму доходу, – говорить Ульяна Гринчевська.

Якщо дохід буде менший від того, що ви порахували, то тоді потрібно буде погіршувати якість життя (відмовляти собі в чомусь).

Раніше сайт Pro Гроші писав, як оподатковують доходи українців і скільки вираховують з кожної зарплати. Також ми повідомляли, що у засновника криптобіржі-банкрута FTX конфіскували чималу суму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.