Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Про що не знають новачки – як не втратити всі свої гроші при інвестуванні

Те, яка сума потрібна для інвестувань, залежить лише від того, які цілі перед вами стоять зараз

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть збільшити свої заощадження

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Інвестиції це вигідно, але лише у тому випадку, якщо робити це з розумом. Адже іноді люди можуть вкладати гроші, не вивчивши ринок та не оцінивши свої можливості "тверезо".

Про це розповідає приватний інвестор, засновник консалтингової компанії SMArt Василь Матій.

Що слід враховувати, щоб ваш інвестиційний капітал не перетворився на "гарбуз" уже на старті

  • Перш ніж починати, дайте собі відповідь на запитання: а яка мета вашої інвестиції? Скільки грошей ви готові втратити на ній? Що вам важливіше: азарт чи певний дохід? Світ інвестицій живе за своїми законами. Один із них: що вищий дохід, то вищі ризики втратити інвестиційний капітал.

  • Провайдер інвестиційних послуг теж хоче мати вигоду від вашої інвестиції. Можливо, його зиск перевищить ваш. Тому зберігайте критичність мислення і зважуйте баланс інтересів усіх сторін інвестиційної угоди.

"Наприклад, банк зацікавлений, щоб ваш депозит приніс дохід спочатку йому, а вже потім вам, і з огляду на це визначає депозитну ставку. Ви або приймаєте його умови, або не кладете гроші на депозит", – говорить експерт.

  • Різні галузі економіки, різні сегменти фінансового ринку розвиваються по-своєму. Прорахувати їхній стан на довгострокову перспективу неможливо. Тому необхідно диверсифікувати свої інвестиційні кошти. А саме – розділити на частини й кожну вкласти в інший "кошик":

  1. Нерухомість;

  2. Депозити чи облігації тощо.

  • Важливо вчасно врятувати свої гроші. Тобто дуже швидко перевести актив у готівку без істотної втрати його вартості, якщо раптом щось сталося. Йдеться про ліквідність інвестиції.

Яка сума потрібна для інвестувань

Раніше ми вже вам пояснювали, що все залежить лише від цілей. Наприклад, якщо ви хочете за рік купити ноутбук, який коштує 50 000 гривень, то варто цю суму поділити на 12 місяців і відкладати свою цифру на депозит з можливістю поповнення кожного місяця. Це вже є мінімальна інвестиція під вашу ціль.

За словами фінансової експертки Віри Фостяк, якщо ви мрієте про будинок чи квартиру, а ваші доходи 2 000 доларів на місяць, то ви можете інвестувати в цінні папери.

У випадку, коли ви хочете накопичити собі капітал і в 40 років мати додатковий пасивний дохід у розмірі 300-500 доларів, то ви можете вже відкладати по 1 000 гривень кожного місяця.

Якщо вас зацікавила ця тема, то більше про інвестування ви можете знайти в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші вже розповідав вам про те, як навчити дитину заробляти гроші. Також ми писали, які помилки дитинства можуть впливати на ваш бюджет вже в дорослому житті.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.