Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Валюту будуть масово скуповувати? Чи спровокує НБУ підвищений попит на долар

Після запровадження нового режиму курсоутворення на валютному ринку може сформуватися підвищений попит на американські долари

Фото: Pexels, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

Попит на долар не збільшиться через новий режим курсоутворення

Фото: Pexels, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

Американська валюта почала дорожчати в обмінниках і на чорному ринку після того, як Національний банк 3 жовтня запровадив режим керованої гнучкості обмінного курсу. Не виключено, що через втручання регулятора українці почнуть більше купувати долари та спровокують підвищений попит на валюту.

Наскільки ймовірна така ситуація, розповів журналістам Pro Гроші доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Оскільки фіксований курс долара більше не актуальний для українців, вартість національної валюти буде формуватися відповідно до торгів на міжбанківському ринку. НБУ обіцяв брати активну участь та м’яко впливати на попит і пропозицію.

Одразу ж після запровадження нового режиму долар почав дорожчати. Це була очікувана реакція валютного ринку на зміни, водночас українці не були готовими до можливих різких коливань показників. Люди вирішили не чекати і пішли в обмінники та банки, щоб здійснити валютно-обмінні операції.

Це спровокувало підвищений попит, а подібні рухи на ринку означають, що долар не стоятиме на місці. Як зауважив Олексій Плотніков, тоді зійшлися різні чинники, які вплинули на масовість купівлі валюти. Але питання в іншому: наразі українці не мають достатньо коштів на руках, щоб активно міняти гривні.

"Можливо, якесь ворушіння й буде, я навіть підозрюю, що буде спроба з боку валютних спекулянтів на цьому фоні продати долари за завищеним курсом. Проте, чи знайдуться покупці, які готові на готівковому ринку купувати валюту тут і зараз по 40 грн за долар? Я дуже сумніваюся в цьому", – уточнив експерт.

Отже він відкинув думку про завищений попит, навіть враховуючи більш активні зміни показників курсу долара. А також нагадав, що курсові коливання означають не тільки дорожчання. Валюта здатна впасти в ціні так само, як і вирости. Все залежить від торгів на міжбанку.

Що буде з курсом долара наступного тижня

Раніше ми запитували Олексія Плотнікова, якою буде ситуація на валютному ринку з 9 по 15 жовтня. На його думку, будь-яка відчутна реакція вже відбулася: і стосовно запровадження режиму, і щодо проблем з фінансовою допомогою від Сполучених Штатів Америки. Тож наступного тижня українці спостерігатимуть копійчані коливання показників, як було місяці до цього.

"Те, що маємо сьогодні, це невеликий поступовий рух, на кілька копійок щодня. Скоріш за все, долар продовжить цей рух. Не буде чогось надзвичайного, адже ринок вже відреагував як на гальмування допомоги з боку США, так на інші чинники", – сказав Плотніков.

Якщо долар різко не подорожчав у перші дні після скасування фіксованого курсу, то цього вже не станеться. З понеділка можлива невелика девальвація гривні на рівні кількох копійок. Сильніших зрушень на валютному ринку не передбачається.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара може здивувати українців і розповідав, скільки коштує валюта перед вихідними. Також ми повідомляли, чи може євро "посунути" долар в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.