Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фіксований курс залишиться в минулому – чи чекати долар по 42 гривні

Пропонуємо разом з економістом розібратися, що може спричинити режим керованої гнучкості обмінного курсу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Економіст розповів, що чекати від скасування фіксованого курсу гривні до долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Національний банк скасував фіксований курс гривні до долара, який діяв з 24 лютого 2022 року у зв'язку з російським вторгненням. Новий режим обмінного курсу викликав значний інтерес серед громадськості та експертів.

Для кращого розуміння наслідків цих змін журналісти сайту Pro Гроші звернулися до доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

Що означають зміни від НБУ для українців

Скасування фіксованого обмінного курсу гривні до долара означає, що тепер вартість національної валюти України буде формуватися відповідно до попиту та пропозиції на міжбанку. Проте, за словами експерта, НБУ буде м'яко впливати на курс валюти, не допускаючи різких коливань. Це дозволить Нацбанку ефективно реагувати на ринкові умови та не створювати непередбачуваних рухів.

Умовно кажучи, якщо зараз курс знаходиться в межах 37-38 грн, то після цих змін він, можливо, коливатиметься в межах 37-39 грн. Можливо, на кінець року ми вийдемо на параметр 42 грн за долар, це той параметр, який було закладено до бюджету, а можливо, не вийдемо на такий показник. Тобто в принципі НБУ буде м'яко впливати на курс валюти, але він не буде фіксованим, як це було після початку повномасштабної війни.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Чи пов'язані зміни в обмінниках з впровадженням керованого гнучкого курсу

На сьогодні спостерігається незначний ріст обмінного курсу, що в цілому є прийнятним на валютному ринку. Проте, не варто очікувати раптових та значних коливань. Зараз важливо слідкувати за діями Національного банку та уряду, оскільки вони мають можливість впливати на ситуацію на ринку.

Але знову ж таки, якщо буде якось плавно знецінюватися гривня і збільшуватися вартість долара, то тут треба розуміти, що задекларовані позиції уряду, Міністерства фінансів і НБУ будуть виконуватися. У Нацбанку є можливість втручатися у ринок, робити інтервенції тощо, — розповів заслужений економіст України.

Чи може НБУ спровокувати підвищений попит на долар

Підвищений попит на іноземну валюту можуть спровокувати різні чинники, проте тут питання в іншому. Річ у тім, що у людей зараз небагато грошей на руках і немає за що купувати валюту.

Можливо, якесь ворушіння й буде, я навіть підозрюю, що буде спроба з боку валютних спекулянтів на цьому фоні продати долари за завищеним курсом. Проте, чи знайдуться покупці, які готові на готівковому ринку купувати валюту тут і зараз по 40 грн за долар, я дуже сумніваюся в цьому.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Що зміниться на валютному ринку

За словами Плотнікова, на валютному ринку залишаться курсові коливання, можливо, долар змінюватиме свої показники більш яскраво тощо. Але варто зауважити, що ці коливання, це не рух валюти в один бік, долар може як дешевшати, так і дорожчати. В залежності, які торги були на біржі.

Але в принципі, враховуючи те, що у нас вкрай великі золото-валютні резерви та можливості Національного банку, я не бачу якихось підстав для того, щоб щось раптово змінилося на валютному ринку, — зазначив економіст.

За яким механізмом НБУ втручатиметься в роботу валютного ринку

Насправді Національний банк України (НБУ) не розробляв особливий механізм для цього, і він продовжить використовувати валютні інтервенції, як і раніше. У разі великого попиту і низької пропозиції, НБУ виходитиме на ринок та продаватиме гроші зі своїх золото-валютних резервів. У випадку, коли пропозиція велика, але попит обмежений, Нацбанк купуватиме надлишкову валюту.

За словами економіста, ця практика є стандартною процедурою, і в цьому немає нічого критичного або нового. Таким чином, регулятор буде уважно контролювати ситуацію на валютному ринку і не допустить раптових та сильних змін у курсі долара.

Раніше економіст у коментарі сайту Pro Гроші розповів, що може статися з гривнею в жовтні. Також ми писали, що НБУ вперше з 2022 року встановив новий курс гривні до долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.