Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара може здивувати українців? Скільки коштує валюта перед вихідними

В Україні курс американської валюти не сягнув неймовірних висот, адже НБУ продовжує м’яко впливати на валютний ринок

Фото: УНІАН, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в обмінниках та на міжбанку 6 жовтня

Фото: УНІАН, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

В обмінних пунктах після росту показників 3 і 4 жовтня, одразу після втручання Національного банку в режим курсоутворення, більше не відбувалося значних коливань. Вже через 2 дні курс стабілізувався і майже не рухається. Але на чорному ринку долар трохи подорожчав.

Про це свідчать дані моніторингового порталу "Мінфін".

Курс долара в обмінниках

Порівнюючи показники з минулим днем, на готівковому ринку майже не відбулося змін. 4 жовтня курс почав падати після злету на початку тижня. До п’ятниці він зафіксувався на такому рівні:

  • купівля – 38,05 грн/дол.;
  • продаж – 38,20 грн/дол.

Тижневі коливання курсу долара в обмінниках
Тижневі коливання курсу долара в обмінниках
Фото: Мінфін

Курс долара на чорному ринку

Американська національна валюта у продажу на чорному ринку коштує стільки ж, як і вчора. Водночас вона подорожчала у купівлі на 10 копійок. Але це традиційні коливання, які відбуваються щодня з огляду на попит і пропозицію. Станом на 6 жовтня показники курсу такі:

  • купівля – 38,15 грн/дол.;
  • продаж – 38,20 грн/дол.

Що відбувається на міжбанку

Нагадаємо, 3 жовтня в Україні почав діяти режим керованої гнучкості обмінного курсу, запроваджений НБУ. Він передбачає участь Нацбанку в торгах на міжбанківському ринку, від чого залежить офіційний курс долара. У п’ятницю вранці реальних угод було досить мало, а спред на відкритті дорівнював лише 4 копійки.

Учасники не поспішали проводити операції на великі суми, чекаючи активної участі НБУ. Перші угоди по долару зі втручанням Національного банку відбулися за ціною 36,59 грн. Торги поступово активізувалися ближче до 11 години. Попит почав рости, НБУ здійснював продажі американської валюти за 36,60 грн.

Станом на 12:00 курс долара на міжбанку такий:

  • купівля – 36,58 грн/дол.;
  • продаж – 36,62 грн/дол.

Зміни показників на міжбанківському ринку
Зміни показників на міжбанківському ринку
Фото: Мінфін

Чи може євро замінити долар в Україні

Раніше журналісти сайту Pro Гроші запитували в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, чи здатна колективна європейська валюта замінити в Україні американську. На думку експерта, щоб таке трапилося, повинні відбутися якісь потрясіння. Інакше українці не поспішатимуть відмовлятися від долара на користь євро.

"Повинно відбутися щось жахливе, щоб усі почали відмовлятися від долара та переходити на євро. Однак я сумніваюся, що долар може справді стати таким нестійким. Традиції є традиціями", – зауважив Плотніков.

Наприклад, якщо наша держава стане повноправним членом ЄС, то деякі зміни справді будуть невідворотними. Спершу збільшиться кількість платежів у євро, а це вплине на зовнішньо-торгівельні контракти. Їх теж почнуть укладати в євро. Але не варто думати, що про долар взагалі забудуть, адже українці мають заощадження переважно в американській валюті.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара таки "полетів у космос" і розповідав, що відбувається з валютою в обмінниках. Також ми повідомляли, що в НБУ спрогнозували, чого чекати на валютному ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.