Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара таки "полетів у космос"? Що відбувається з валютою в обмінниках

Після запровадження режиму керованої гнучкості курсу в обмінних пунктах долар почав дорожчати

Фото: УНІАН, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в обмінниках України 4 жовтня

Фото: УНІАН, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

3 жовтня в Україні почав діяти новий режим курсоутворення, відмінний від фіксованого, який НБУ запровадив після початку повномасштабного вторгнення. Обмінні пункти одразу відреагували на зміни, що відобразилося на сильних курсових коливаннях. Але потроху ситуація стабілізується.

Про це свідчать дані моніторингового порталу "Мінфін".

Який курс в обмінниках 4 жовтня

Різкий ривок вгору зафіксували у вівторок, 3 жовтня. Середні показники виросли одразу на 25 копійок. Це очікуваний результат з огляду на різницю між попитом і пропозицією. Але вже станом на середу, 4 жовтня, американська валюта почала помірно дешевшати. Середні показники в обмінниках України такі:

  • купівля – 38,15 грн/дол.;
  • продаж – 38,34 грн/дол.

Коливання курсу долара в обмінниках за тиждень
Коливання курсу долара в обмінниках за тиждень
Фото: Мінфін

На чорному ринку ситуація схожа: після стрибка курс пішов на спад, що говорить про короткостроковий ажіотаж, який швидко вдалося мінімізувати. Українці можуть продати долар в середньому за 38,24 грн, а купити – за 38,35 грн.

В банківських установах майже нічого не змінилося. Там середній курс купівлі досі на рівні 37,70 грн/дол., а продають валюту лише на кілька копійок дорожче – за 38,33 грн/дол.

Що чекати від курсу долара у жовтні

Журналісти сайту Pro Гроші дізналися в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, який результат можуть побачити наші громадяни після введення режиму керованої гнучкості обмінного курсу. На думку експерта, з огляду на обіцянки Національного банку м'яко впливати на ситуацію, можна не хвилюватися про різкі коливання та непередбачувані рухи показників.

"Умовно кажучи, якщо зараз курс знаходиться в межах 37-38 грн, то після цих змін він, можливо, коливатиметься в межах 37-39 грн. На кінець року ми можемо вийти на параметр 42 грн за долар, тобто той, що заклали до бюджету", – зауважив Плотніков.

Він уточнив, що наявний наразі ріст обмінного курсу – нормальний і прийнятний для валютного ринку. Раптові зміни не розглядаються як потенційно можливі, інакше тоді НБУ не поспішав би відмовлятися від фіксованого режиму.

Плюс варто розуміти, що в разі знецінення гривні та дорожчання долара виконаються позиції, задекларовані урядом, Мінфіном та Нацбанком. Оскільки вони можуть втручатися у ринок, робити інтервенції тощо, несподіваних негативних чинників не виникне.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в НБУ спрогнозували, чого чекати на валютному ринку. Також ми повідомляли, що українці даремно хвилювалися і розповідали, що НБУ вперше з 2022 року встановив новий курс гривні до долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.