Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні заборонили стягувати борги за деякими кредитами – про які позики йдеться

Заборона відкриття виконавчих проваджень розповсюджуватиметься не на усі види кредитів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Банкам та іншим фінансовим установам заборонено стягувати борги за деякими кредитами

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні набув чинності Закон, який передбачає заборону стягнення коштів з боржників за деякими кредитами.

Про це йдеться в Законі України "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану".

Про які кредити йдеться?

Закон передбачає заборону відкриття виконавчих проваджень на підставі виконавчих написів нотаріусів, вчинених на кредитних договорах, які не посвідчені нотаріально. Тобто, якщо кредитний договір не посвідчений нотаріально, то банківським установам та іншим організаціям у разі заборгованості клієнта доведеться звертатися до суду, а не до нотаріуса, як це було раніше.

Таким чином процедура стягнення боргів з українців стане ще важчою. Зазначимо, що більшість кредитних договорів в Україні не посвідчують нотаріально, серед них:

  • споживчі кредити;
  • кредитні ліміти на банківських картках;
  • розстрочка на якісь товари тощо.

Кому з українців спростять умови погашення кредитів?

Переселенці та громадяни, що живуть на уражених війною територіях, зможуть по-новому сплачувати за споживчі кредити. В Україні підтримали законопроєкти про введення обов'язкової реструктуризації для таких позик.

Під час воєнного стану і ще впродовж наступних 30 днів після його скасування діятиме механізм обов’язкової реструктуризації. Він застосовуватиметься за таких умов:

  • якщо державна та соціальна матеріальна допомога та/або пенсійне забезпечення, благодійна допомога є єдиним джерелом доходу споживача і членів його сім’ї;
  • якщо споживач або член його сім’ї є особою з інвалідністю внаслідок війни й сукупний розмір доходу не перевищує дві мінімальні зарплати.

Йдеться про кредити, які були оформлені для:

  • лікування;
  • ремонту житла;
  • придбання побутової техніки;
  • навчання тощо.

Яке покарання для боржників повернули банки?

В Україні 6 квітня 2023 року набув чинності Закон, який скасовує дію Постанови Кабміну №198-р, яка знімала арешти виконавчої служби на суму менш ніж 100 000 гривень на період дії воєнного стану.

Тобто, банки знову мають право блокувати картки та рахунки клієнтів, якщо у них є заборгованість на суму менш ніж 100 000 гривень.

Проте, щоб зберегти певну лояльність до клієнтів, новий Закон дозволяє українцям, у яких заарештовані рахунки, користуватися сумою у розмірі двох мінімальних зарплат, а саме 13 400 гривень.

Раніше ми розповідали, як законно не сплачувати кредит в Україні. Також ми писали про найпоширеніші помилки під час оформлення кредитів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.