Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кредитів на кілька поколінь – чи можна отримати у спадок чужі борги

Разом з юристом розбираємось, чи можуть банки переслідувати спадкоємців померлого боржника

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кредити спадкодавця із власних коштів гасити не доведеться

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Історії про те, як діти розраховуються із боргами своїх батьків чув кожен. Навіть у дитячих казках можна зустріти вислів "залишив по собі лише борги". Через це у багатьох українців склалася думка, що непогашені кредити чи інші зобов’язання неодмінно переходять у спадщину і важким тягарем лягають на плечі родичів.

Про те, чи переходять борги у спадок, сайт Pro Гроші запитав у голови профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голови АТ "Кравець і партнери" Ростислава Кравця.

За словами експерта, борги дійсно входять до складу спадщини, але лише ті, що не пов’язані з особою померлого. Тобто іпотечний кредит можна залишити спадкоємцям, а сплату аліментів − ні.

Але і тут не все так просто, наголошує Кравець, адже якщо спадкодавець накопичив заборгованість за аліментами, вона входить до складу спадщини, а от надалі обов’язок платити їх зникає.

У разі, якщо у померлої особи є непогашений кредит, або інші боргові зобов’язання, вони передаються у спадок, але виключно в межах вартості спадкового майна. Тобто якщо у спадкодавця немає нічого, окрім боргів, кредитори нічого не можуть стягнути зі спадкоємця.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Тобто платити за чужі борги з власної кишені точно не доведеться.

Квартира в іпотеці

Якщо у спадок дістається кредит під заставу нерухомого майна, тобто іпотека, усі зобов’язання так само діють лише в межах вартості цього майна.

На період оформлення свідоцтва про спадщину усі нарахування штрафів та пені припиняються, а якщо цей термін спливе, кредитор може звернутися за сплатою усієї суми заборгованості одразу.

У такому випадку може бути підписаний новий договір зі спадкоємцем, але це виключно за бажанням кредитора і не є його обов’язком.

Платити доведеться обов’язково?

Ні, оскільки ви можете відмовитись від права на спадщину. На жаль, спадщину не можна отримати частково, тобто лише певну її частину.

Можна або прийняти все (разом із боргами), або відмовитись від такого права взагалі. У такому випадку, боргових зобов’язань у вас не буде, але і майно, яке вам могли залишити у спадок, теж втратите.

На сьогоднішній день, якщо дивитись на старі кредити, сенсу приймати спадщину немає. Оскільки вартість предмету іпотеки значно нижче, ніж сума заборгованості. А може і бути таке, що є сенс викупити за нинішніми цінами той предмет іпотеки, тут кожен ухвалює рішення самостійно, – наголошує експерт.

Адвокат радить оцінювати ситуацію самостійно, спираючись на суму боргів та вартість того майна.

Пропущені терміни

Може статись така ситуація, що кредитор не звернеться до спадкоємця протягом шести місяців після отримання свідоцтва про право на спадщину.

У такому випадку він втрачає право на стягнення з нього заборгованості.

Не так давно були внесені зміни у законодавство про кредитування і ось цей термін у 6 місяців почали відраховувати не з моменту відкриття спадщини, а з моменту отримання свідоцтва. У зв’язку з низькою фаховою підготовленістю деяких банківських юристів, звичайно, кредитори можуть забути звернутись до суду вчасно, – розповідає Кравець.

Кому дістанеться майно, якщо відмовитись від спадщини?

У такому випадку, ваша частка поділиться між іншими спадкоємцями. Борги також рівномірно діляться між усіма спадкоємцями і їх, на відміну від спадщини, не можна розділити за заповітом.

Якщо ж інших спадкоємців зовсім немає, то усе майно, зокрема і нерухоме, перейде у власність місцевої влади. А якщо квартира була в іпотеці, то повернеться кредитору, тобто скоріше за все, банку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як відмовитись від нагадувань колекторів про кредит і розповідав, кому з українців можуть відмовити у програмі "Доступна іпотека", а кому можуть надати пільговий кредит під невеликі відсотки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.