Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні можуть перерахувати курс долара: скільки коштуватиме валюта і коли

Курс долара може наблизитися до офіційного, втім існує негативний сценарій ситуації на валютному ринку

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Скільки може коштувати долар в Україні

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Національний банк шукає шляхи реалізації зобов’язань, без яких нову кредитну програму від МВФ отримати буде важко. Йдеться про скасування фіксованого курсу долара.

Сайт Pro Гроші розповідає, що може відбуватися на валютному ринку найближчим часом, на думку експертів.

НБУ після повномасштабного вторгнення Росії вимушено задіяв жорсткі обмеження, щоб зберегти стійкість економіки. Але з’являється потреба поступово відмовлятися від таких адміністративних рішень і спрямовуватися на скасування фіксованого курсу долара. Але зробити це одразу, без ретельної підготовки, неможливо, оскільки валютний ринок повинен максимально стабілізуватися.

Наразі Нацбанк готує чіткі критерії, досягнення яких означатиме зелене світло для пом’якшення. Насамперед варто збалансувати співвідношення між попитом і пропозицією, інакше скасування фіксованого курсу призведе до неконтрольованого зростання вартості долара.

Одним з кроків став дозвіл банківським установам продавати більше валюти, ніж вони купили у населення. Зміну запровадили 21 квітня, вона підвищила відсоток на 20 одиниць. Тобто, замість стовідсоткової реалізації, банки можуть продавати 120% валюти. Це дасть укріпити курс гривні.

Який курс долара можна очікувати

Експерти прогнозують різні варіанти розвитку подій. Найбільш песимістичний сценарій – долар зафіксується на позначці 40 грн/дол. і поверне Україну на рік назад. Це можливо за умови, що міжнародні партнери припинять підтримувати нас фінансовою допомогою, чим наразі втримують вартість валюти.

Плюс різких змін не уникнути у разі зриву Росією зернової угоди. Україна втратить можливість заробляти на експорті сільськогосподарської продукції та збільшувати валютні запаси. Не варто забувати про ситуацію на полі бою: погіршення призведе до стрибка курсу долара.

Позитивний сценарій більш вірогідний

У короткостроковій перспективі можна не хвилюватися за дестабілізацію валютного ринку. До кінця весни долар втримуватиметься на поточному рівні, оскільки тиску на гривню немає. Так зауважив економічний експерт Сергій Фурса і додав, що завдяки західній підтримці резерви Національного банку наростають.

З іншого боку свій прогноз дав директор департаменту казначейства АТ "КОМІНБАНК" Герман Марченко. Він вважає, що офіційний, готівковий та банківський курси долара поступово зближуватимуться, тож не виключено, що американська валюта в перспективі вартуватиме близько 36,6 грн. Звісно, це не миттєвий процес, формування єдиного курсу не буде раптовим.

Але цей позитивний сценарій найбільш імовірний, якщо міжнародні партнери надалі фінансуватимуть видатки більшої частини українського бюджету та постачатимуть валюту.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в НБУ знайшли спосіб захистити заощадження українців. Також ми повідомляли, що зміниться на валютному ринку через співпрацю з МВФ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.