Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ пом'якшив деякі валютні обмеження для населення – що стане доступно українцям

Запровадження таких змін може допомогти в залученні додаткових надходжень до державного бюджету

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що зміниться для укранців після того, як НБУ пом'якшить деякі адміністративні обмеження

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 21 квітня 2023 року НБУ пом'якшує деякі адміністративні обмеження для того, аби створити умови для запуску проєкту електронного резидентства та зміцнити позитивні тенденції у готівковому сегменті валютного ринку.

Про це йдеться на сайті Національного банку України.

Які зміни відбудуться

По-перше, Нацбанк розширює деякі можливості українських банків, а саме здійснення операцій з продажу готівкової іноземної валюти населенню з 21 квітня 2023 року.

"При розрахунку обсягу готівкової іноземної валюти, яку банк може продати, враховуватиметься не 100%, а 120% обсягу купівлі безготівкової валюти у населення, починаючи з 13 квітня 2022 року", – йдеться у повідомленні.

По-друге, в електронних резидентів з'явиться можливість переказувати кошти в іноземній валюті, які отримані на рахунки в українських банках від нерезидентів, на свої рахунки за кордоном. Але варто зауважити, що така можливість ставатиме доступною лише після сплати податків в Україні.

"Таким чином ці зміни не так значно тиснутимуть на валютний ринок та міжнародні резерви України, оскільки у такому випадку не відбуватиметься купівля іноземної валюти. Тобто, переказ коштів здійснюватиметься саме за рахунок іноземної валюти, отриманої електронним резидентом з-за кордону", – наголосили в НБУ.

Очікується, що запровадження відповідних змін сприятиме залученню додаткових доходів до державного бюджету та підвищенню українських позицій у міжнародних рейтингах.

Чому НБУ може повернутися до плаваючого курсу

Раніше ми вже розповідали, що для цього існує кілька передумов, а саме:

  • зменшення чутливості валютного ринку до ситуативних чинників. Тобто, збільшення строковості коштів в банківській системі;
  • покращення балансу на валютному ринку. Йдеться про співвідношення між попитом і пропозицією. Ще один важливий чинник — достатній запас міжнародних резервів, аби зберігати керованість курсової динаміки;
  • пом’якшення низки валютних обмежень. Йдеться, зокрема, про мінімізацію множинності валютних курсів, розширення допуску на валютний ринок учасників для здійснення бізнес-діяльності;
  • стійке та близьке до прогнозованої траєкторії зниження інфляції;
  • ефективність, дієвість облікової ставки як основного монетарного інструменту.

Також ми писали, що НБУ назвав умови для скасування валютних обмежень та що може незабаром змінитися на фінансовому ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.