Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс валют наприкінці квітня — що впливає на зміцнення долара

Аналітики з'ясовували, що відбувається з курсом валют після заборони імпорту українського зерна в ЄС

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як впливає на долар заборона експорту українського зерна

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курс долара на готівковому ринку в Україні минулого тижня зміцнився ще на 1%, до 37,7-38,3 грн/$. Причина цього – обмеження на імпорт українського зерна в деяких країнах Європейського союзу.

Про це йде мова в фінансовому огляді ICU.

"Пропозиція валюти на міжбанківському ринку зменшилася, тож НБУ довелося різко збільшити інтервенції з продажу валюти, тоді як на готівковому ринку пропозиція залишається на звичному рівні", — наголошують автори огляду.

Минулого тижня пропозиція валюти від клієнтів банків (юридичних осіб) скоротилася, тоді як обсяг купівлі валюти на міжбанку зріс. Якщо в попередні тижні клієнти продавали приблизно по $1 млрд валюти за тиждень і купували дещо більший обсяг ($1-1,2 млрд), то минулого тижня за чотири дні продали всього $0,7 млрд, але купили понад $1 млрд.

"Тому, щоб задовольнити такий попит, НБУ довелося збільшити інтервенції з продажу іноземної валюти порівняно з попереднім тижнем більше ніж удвічі — до $560 млн. Це рівень, зіставний з обсягами в січні-лютому", — пояснюють в ICU.

Роздрібний валютний ринок був більш спокійним. Продаж безготівкової валюти населенням за 4 дні переважав її купівлю на $0,3 млн. Готівку населення традиційно купувало й продавало в більших обсягах, і в підсумку купівля переважала продаж на 27 млн, що значно менше, ніж у попередні тижні.

Що відбувається з курсом долара

Водночас готівковий курс гривні послабився ще більше, майже на 1% до 37,7-38,3 грн/$.

В компанії зазначають, що призупинення в попередні тижні імпорту зернових низкою європейських країн вже могло відобразитися на надходженнях іноземної валюти в країну та призвести до зменшення пропозиції валюти на міжбанківському ринку. Проблеми з експортом мають і психологічний вплив, збільшуючи очікування ослаблення гривні в готівковому сегменті валютного ринку.

Чому відбувалася девальвація гривні

За словами аналітика Roboforex Андрія Гойлова, останніми днями відбувається девальвація гривні щодо інших валют. Головна причина – запровадження заборони багатьма країнами Східної Європи на імпорт українського зерна.

"Частина аграріїв продавали іноземні валюти на внутрішньому ринку з метою провести нову посівну кампанію. Проте за умов, коли туманні перспективи зі збутом готової продукції, обсяг подібних операцій помітно знизився. Це призвело до різкого збільшення пропозиції гривні. У майбутньому це суттєво позначиться на доходах держбюджету", — наголосив експерт.

За його словами, цю проблему потрібно вирішити у короткі терміни, адже власних джерел поповнення бюджету у Кабміну вкрай мало.

"Допомога міжнародних партнерів ледве покриває поточні потреби. А емісію гривні НБУ проводити цього року відмовився. Таким чином, усі ресурси будуть спрямовані на фінансування видатків Кабміну. Валютні інтервенції регулятора на продаж будуть обмежені. НБУ більше не зможе витрачати по 3 млрд доларів США на місяць на ці цілі. Все це призведе до зміцнення долара та євро", – вважає він.

На думку Андрія Гойлова, Нацбанк зараз витрачає значні кошти на підтримку курсу гривні. Ситуацію ускладнюють проблеми з експортом зерна, оскільки знижується виторг в іноземних валютах.

Як валютні зміни впливають на доходи українців

Заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші зазначив, що зростання курсу долара має як прямий, так й опосередкований вплив на заробіток українців, оскільки знижуються як реальні, так й потенційні доходи.

За його словами, зараз більшість українців отримують заробітну плату в гривнях й зазвичай під час зростання курсу долара її номінальний розмір не змінюється. Але при цьому помітно дорожчають продукти та товари.

Відповідно, підвищення цін на товари та послуги певним чином впливає на доходи громадян та купівельну спроможність. Тому для України краще знаходитися у стабільному курсовому стані з можливістю планування.

Раніше ми розповідали, який курс валют станом на вівторок, 25 квітня. Також сайт Pro Гроші писав, що ціни на "чорне золото" невпинно падають та розповідав, чого очікувати в травні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.