Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Валютні обмеження є тимчасовими: НБУ назвав умови для їх скасування

НБУ працює над створенням Дорожньої карти поступового скасування валютних обмежень

Фото: Нацбанк, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

НБУ планує поступово пом'якшувати валютні обмеження

Фото: Нацбанк, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України, усвідомлюючи негативний вплив валютних обмежень на економіку, назвав умови для їх скасування та окреслив кроки, які доведеться здійснити для реалізації планів.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Окреслення потенційних дій відбулося на онлайн-зустрічі Нацбанку з керівниками українських підприємств 12 квітня. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну регулятору довелося задіяти вимушені обмеження, аби зберегти стійкість валютного ринку. З часом рівень недоліків жорстких адміністративних рішень перевищує переваги, що змушує вдаватися до поступового пом’якшення.

Звісно, поки що мова про абсолютне скасування обмежень не йде, терміни реалізації також не визначені. Стримуючий потенціал, хоч і зменшується, але досі працює на стабілізацію економіки, тож різкі зміни можуть супроводжуватися шоком для учасників валютного ринку. НБУ націлене на створення необхідних передумов, аби нормалізувати ситуацію.

"Національний банк працює над Дорожньою картою поступового скасування валютних обмежень. Відповідний документ визначатиме пріоритетність пом'якшення, ураховуючи баланс переваг та недоліків від їх застосування. Все здійснюватиметься за тими ж принципами, що довели ефективність під час проведення валютної лібералізації в мирний час. Процес відбуватиметься поступово та не прив'язуватиметься до конкретних дат", – зазначив регулятор.

Представники Нацбанку додали, що не будуть здійснювати жодних кроків, якщо макроекономічні передумови цього не дозволятимуть. Реалізація залежатиме від результатів ґрунтовного аналізу впливу таких кроків на валютний ринок та економіку.

Скільки коштів треба на відновлення України

Міністр фінансів України Сергій Марченко назвав суму, яка потрібна державі на масштабне відновлення після перемоги у війні. Йдеться про 14,1 мільярда доларів, що підтвердили у Світовому банку, Єврокомісії, ООН та уряді України. При цьому на приватний сектор, який належить до одного з п’яти пріоритетних напрямів, потрібно 2,8 млрд доларів.

На зустрічі з керівним директором Міжнародної фінансової корпорації Махтаром Діопом в США вдалося обговорити перспективи розширення співпраці у залученні фінансування на відбудову та підтримку бізнесу. Зауважимо, з державного бюджету на потреби вже виділили 3,3 мільярда доларів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що від податку на землю звільнили деяких українців і розповідав, кому не треба сплачувати у 2023 році. Також ми повідомляли, що буде з цінами на алкоголь та сигарети.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.