Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Роки судової тяганини позаду: що ПриватБанк нарешті повернув під свій контроль

Більше трьох років банк намагався повернути собі контроль над об’єктами, і лише зараз домігся позитивного рішення суду

Фото: УНІАН

ПриватБанк відсудив у компаній 245 заправок

Фото: УНІАН

1 листопада на засіданні Центрального апеляційного господарського суду було ухвалено рішення скасувати судову заборону на повернення у власність ПриватБанку кількох сотень АЗС. Ними на правах суборендарів користувалися сторонні особи, а фінансова установа недоотримала понад 10 млрд гривень боргу.

Про це повідомила пресслужба банку.

Протягом трьох років суди забороняли ПриватБанку отримати контроль над 245 заправками. Свого часу, ще до націоналізації, ці об’єкти стали на баланс установи, після чого колишнє керівництво – олігарх Ігор Коломойський та менеджмент банку – передали їх у фінансовий лізинг, а згодом у суборенду.

З часом лізингові платежі припинилися, що призвело до формування великого боргового портфелю. За даними ПриватБанку, лізингоотримувачі вже заборгували понад 10 млрд гривень.

"Погашення відбувалось згідно з типовою для групи Ігоря Коломойського схемою: в перші роки сплачувалися тільки відсотки, згодом додавалася основна сума. Врешті з 2018 року боржники скоротили лізингові платежі, а згодом припинили їх зовсім", – пояснили в банку.

Оскільки умови договорів не виконувалися, ПриватБанк у 2019-2020 роках почав здійснювати розірвання ділових відносин, аби повернути АЗС під контроль. Але суди забороняли державній фінансовій установі отримати право володіння майном. Досі сторонні особи діяли у власних інтересах і продовжували користуватися заправками.

Але тепер усі заборони знято, що означає остаточну перемогу ПриватБанку над схемами, запущеними Ігорем Коломойським.

Держава націоналізували аеропорт Коломойського

Раніше ми розповідали, що Верховний суд України 31 жовтня ухвалив рішення націоналізували Дніпровський аеропорт. Раніше монопольне право на здійснення польотів з Дніпра мали тільки компанії Ігоря Коломойського – "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) та "Роза Вітрів". Інші авіаперевізники отримували регулярні відмови.

Результат неблагонадійної ситуації був сумним: квитки у Дніпровському аеропорті коштували на порядок дорожче, ніж по всій України. Це призвело до падіння попиту серед пасажирів і дало поштовх місцевій владі кинути виклик бізнесмену.

У 2022 році Дніпровський окружний адміністративний суд задовольнив позов міста щодо скасування монополії Коломойського. Після цього він втратив права на експлуатацію об’єкту, хоч і намагався оскаржити рішення. Апеляція не вдалася.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що у Коломойського темна смуга в житті та розповідав, що вирішив суд стосовно бізнесмена. Також ми повідомляли, що Коломойський відмовився від прав на 1+1 media.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.