Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Коломойського не полишають біди: яке майно націоналізували цього разу

Олігарх володів Дніпровським аеропортом на правах оренди два десятиліття, а в 2022 році його компанії втратили монополію

Фото: УНІАН

Аеропорт Коломойського у Дніпрі націоналізували

Фото: УНІАН

У вівторок, 31 жовтня, відбулося засідання Верховного суду України, на якому постановили націоналізувати Дніпровський аеропорт. Раніше ним володів бізнесмен Ігор Коломойський, який наразі перебуває під вартою.

Про це повідомило Dnipro TV з посиланням на адвоката Олену Доненко.

Історія з аеропортом і монопольним становищем тривала майже 20 років. Олігарх неодноразово відмовляв багатьом авіаперевізникам у здійсненні польотів, аби зберегти це право за МАУ та "Розою Вітрів" – власне компаніями, якими володів Коломойський. Як результат – квитки з Дніпра коштували дорожче порівняно з іншими аеропортами України.

Щоб змінити ситуацію та повернути Дніпровському аеропорту популярність серед пасажирів, влада міста намагалася знищити монополію Ігоря Коломойського. В 2022 році їй це вдалося: мер Борис Філатов повідомив про ухвалення Дніпровським окружним адміністративним судом позову щодо скасування права компанії Коломойського на експлуатацію аеропорту.

Бізнесмен намагався оскаржити рішення, проте апеляція не вдалася. Вже в лютому 2023 року місто вдруге виграло справу.

Націоналізація майна Коломойського

Раніше ми розповідали, що торгові марки авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розпродали на аукціонах державного підприємства "СЕТАМ". До початку повномасштабного вторгнення це був найбільший авіаційний перевізник в Україні, активи якого належали бізнесмену Ігорю Коломойському.

Загалом з молотка пішли:

  • торгові марки МАУ та дочірньої компанії "МАУТехнік";
  • активи компанії "Інтеравіа", яка займалася реєстрацією пасажирів та обслуговуванням літаків;
  • авіакаси у центрі Києва;
  • запчастини для авіаційного транспорту;
  • обладнання для технічного обслуговування авіалайнерів і багато іншого.

Торгові марки МАУ викупило товариство з обмеженою відповідальністю "Океалос Компані". Авіакаси купив Костянтин Герасименко, віддавши за них 6,7 млн гривень.

Нагадаємо, колишній власник майна Коломойський наразі перебуває під вартою у СІЗО. Нещодавно суд у Києві ухвалив рішення продовжити запобіжний захід до 2 грудня 2023 року. Хоча існує альтернативний варіант – заплатити 3,9 млрд гривень. Водночас захисники олігарха та він сам назвали суму необґрунтованою та надмірною, відмовившись внести заставу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що у Коломойського темна смуга в житті та розповідав, що вирішив суд стосовно бізнесмена. Також ми повідомляли, що Коломойський відмовився від прав на 1+1 media.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.