Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Радій і плати. Як підготувати бюджет до народження дитини і скільки доведеться витрачати на місяць

Народження дитини повністю змінює життя батьків і їхні звички, і якщо до певних моментів можна підготуватися, то чи можна підготуватись фінансово

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Витрачати на дитину доведеться постійно, тому просто відкласти певну суму не вийде

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Поповнення в родині – це великі зміни для сімейного бюджету. Протягом багатьох місяців люди готуються до нового ритму і способу життя, і намагаються підготуватись до нового способу й обсягів витрат грошей. Але чи дійсно можна підготуватись до таких змін у фінансовому плані? Чи є якісь правила для молодих батьків?

Редакція Pro Гроші разом з Любомиром Остапівим, засновником соціального проєкту "Сімейний Бюджет", партнером iPlan.ua та автором книг "Любов та Бюджет" і "Малюк та Бюджет" розповідає, як готувати свій бюджет до появи дитини та скільки тепер коштує утримання новонародженого на місяць.

Під прицілом пріоритети


Експерт нам пояснив, що коли йдеться про народження дитини, то важко говорити про якусь фінансову підготовку в контексті, що це короткий період, для якого треба гроші, а потім все буде, як завжди. Скоріше йдеться про те, чи загалом може родина з тим рівнем доходів, який вона має, утримувати ще одну людину, і чи готова вона до цього морально.

Власне, коли жінка йде в декрет, повністю або частково, залежно від роботи, частка її доходів зменшується. Далі для догляду за немовлям також жінка або чоловік мають залишатися вдома, або ж зменшувати обсяг роботи, можливості їздити у тривалі відрядження зникають, а крім того додається втома. Це все своєю чергою впливає на продуктивність. Людям, які не готові до цього морально, буде складно. Зокрема й тому, що через ці причини фінансовий стан погіршиться, а витрати збільшаться.

Тому, за словами Остапіва, ідеться про те, щоб взагалі перебудувати свій сімейний бюджет. Якщо родина веде фінансовий план, то в ньому має з'явитися нова стаття витрат на дитину. І з часом вона нікуди не зникне і буде лише збільшуватись. Тому щоб підготуватися до народження малюка фінансово, треба думати не про заощадження, а про зміну своїх пріоритетів і розподілу грошей.

Скоріше йдеться про перебудову бюджету, пріоритетів, перепланування, ніж про те, щоб вкласти суму "х", щоб забезпечити дитину. Але пологи звісно йдуть як окрема стаття витрат. На них можна дійсно планувати бюджет.
Любомир Остапів

Любомир Остапів

Засновник соціального проєкту "Сімейний Бюджет", партнер iPlan.ua

Власне, на пологи можна відкласти певну суму, адже це досить велика витрата на самому початку. Імовірно, якщо не запланувати собі таку фінансову ціль наперед, то грошей може і не вистачити.

Скільки коштують пологи й утримання малюка


Нині платні послуги пологів є і в державних, і в приватних клініках. Раніше ми розповідали про розцінки у пологових. Покращені умови в палаті, харчування і пологи з обраною бригадою та лікарем кілька років тому коштували одній з наших читачок 20 тис. грн. Є і дорожче: наприклад, деякі розцінки держклінік сягають 30-40 тис. грн.

Якщо ж говорити про приватні лікарні, то ту рахунки зростають у рази. Тут ціни стартують від 50-60 тис. грн і сягають всіх 100 тис. грн. Це нам підтвердила ще одна жінка, Ірина. Вона нещодавно також народжувала і робила це в державній клініці. Самі пологи коштували близько 15 тис. грн.

Молода мати каже, що дійсно, послуга ведення вагітності й нагляду лікаря в її клініці автоматично збільшує суму до 35 тис. грн. За цей же набір послуг у приватній лікарні вона могла б віддати 100 тис. грн.

До пологів ми не відкладали гроші. Просто готувалися і розуміли, що коли з'явиться дитина, у нас буде більше витрат. Зараз на місяць на дитину витрачаємо близько 10 тисяч гривень. Це лише саме необхідне, без викрутасів, іграшок, лікарів, – розповіла Іра.

Крім того, вона зауважила, що годує маля груддю, тому не витрачає грошей на суміші для харчування. А в багатьох батьків бюджет набагато більший, оскільки їм треба ще й купувати спеціальну їжу.

При цьому жінка додала, що витрати на якийсь відсоток покривають державні виплати.

Який розмір соцдопомоги на дітей у 2032 році


Як ми розповідали раніше, державна фінансова допомога на дітей в Україні прив'язана до прожиткового мінімуму. Одна з доступних виплат нараховується одразу після народження дитини: це одноразова допомога у розмірі 10 320 грн. Далі протягом 36 місяців нараховують 860 грн на місяць, і в результаті сім'я отримує від держави 41 280 грн допомоги.

Крім того, протягом перших 30 днів після народження можна отримати "пакунок малюка" у грошовій або у натуральній формі.

Є й інші види допомоги на дітей, які ми описали в матеріалі щодо соцдопомоги на дітей та її розміри у 2023 році.

Крім того, у нашій спецтемі "Як навчити дітей фінансової грамотності" ми розповідали про те, коли слід починати розмови про фінанси з дітьми і як це правильно робити. Дізнавайтеся також, що треба робити з першими заробітками дітей, аби не нашкодити їм.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.