Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні змінили соцдопомогу на дітей: скільки виплачуватимуть у 2023 році

Розмір соціальної допомоги на дітей залежить від прожиткового мінімуму

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Грошова допомога на дітей в Україні

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні виплачують державну допомогу на дітей, сума якої прив'язана до прожиткового мінімуму. Оскільки його підвищили з 1 грудня поточного року, то у 2023 році всі виплати залишаються незмінними (які встановлені станом на грудень).

Деталі вказані у законі "Про Державний бюджет на 2023 рік".

Держава виплачує різні види допомоги, пов'язані з дітьми. Зокрема після народження дитини матір забезпечують одноразовою сумою у розмірі 10 320 грн, а протягом 36 місяців нараховують 860 грн на місяць, щоб загально досягти 41 280 грн допомоги. Також протягом перших 30 днів після народження можна отримати "пакунок малюка" у грошовій або у натуральній формі.

Перший варіант передбачає, що родина може розраховувати як мінімум на 6 816 грн або не менше трьох прожиткових мінімумів. Ці кошти витрачаються лише на окремі товари, зокрема одяг, дитячий посуд, харчування, гігієнічні засоби, предмети для догляду, іграшки, постільну білизну тощо.

Розмір соціальних виплат на дітей у 2023 році залежатиме від віку – 2 272 грн для малюків до 6 років, та 2 873 грн – від 6 до 18 років. Удвічі більшу державну підтримку встановили дітям, які перебувають під опікою. При цьому варто пам'ятати, що одночасно з допомогою можна отримувати лише виплати на дітей з інвалідністю. Якщо призначена будь-яка інша державна допомога, стипендія, аліменти, пенсія тощо, розмір такої виплати віднімають від суми допомоги на дитину:

  • до 6 років – 4 544 грн;
  • від 6 до 18 років – 5 666 грн.

Розмір аліментів і допомога одиноким матерям

Суму, яку повинен виплатити батько як аліменти, визначають судовим рішенням індивідуально, але розмір не може бути меншим, ніж половина прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. З огляду на таку умову, мінімальна сума аліментів з січня дорівнюватиме:

  • до 6 років – 1 136 грн;
  • від 6 до 18 років – 1 416,50 грн;
  • 18-23 років – 1 342 грн.

Якщо матір виховує дитину самостійно, при цьому аліменти не призначені, допомогу вираховують як різницю між ПМ і середньомісячним доходом сім'ї на одного члена. Іншими словами, мінімальна грошова підтримка становитиме:

  • до 6 років – 2 272 грн;
  • від 6 до 18 років – 2 833 грн;
  • від 18 до 23 років (якщо навчається на стаціонарі у ЗВО) – 2 684 грн.

Нагадаємо, що українки можуть розраховувати на декретні виплати, але розмір залежить від кількох факторів, зокрема тривалості відпустки по догляду за дитиною. Для працевлаштованих декретні розраховують від 100% середньої зарплати за один день на офіційному місці роботи. Безробітним також виплачують 25% прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 671 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що діти в Україні можуть отримувати 5000 гривень від держави. Також ми повідомляли, коли слід оформити першу банківську картку і чого навчити насамперед.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.