Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Діти і гроші. Що треба робити з першими заробітками і яких тем батьки не мають права оминати

Гроші як подарунок на День народження чи як перший заробіток – це однаково власність дитини, але батьки в цьому питанні часто роблять хибні кроки

Фото: Уніан, Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Є чимало правил з грошима, про які діти дізнаються не з навчання, а прикрих помилок

Фото: Уніан, Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Гроші з'являються в житті людини з самого дитинства, і з дорослішанням ми по-різному починаємо з ними взаємодіяти. Але скільки б їх у нас не було, головне завдання – навчитися грошима розпоряджатися. І чим раніше, тим краще. Але як це зробити? Часто батьки припускаються помилок, уникаючи розмов про фінанси, перебираючи на себе багато контролю і забираючи в дітей можливість відчути гроші і їхню важливість.

Тому наша редакція разом з експертами розробила цикл статей щодо того, як батьки мають розмовляти з дітьми про гроші та коли і як вчитися фінансової грамотності. У черговому матеріалі розповідаємо, як бути з першим заробітком і, загалом, доходами дитини, як правильно їх контролювати, у який бюджет враховувати і як пояснити важливість податків.

Гроші дитини й сімейний бюджет


Якщо родина веде свій бюджет, має розписаний план витрат і доходів, то у цьому сімейному бюджеті має бути стаття витрат на дитину. Туди входить харчування, одяг, розваги, тобто, усе, що потрібно дитині. У тому числі кишенькові гроші. Тобто, у загальному бюджеті дитячі фінанси мають бути представлені саме таким чином.

Проте окремо дитина має вести свій власний план. Фінансист і автор книг "Любов та Бюджет" і "Малюк та Бюджет" Любомир Остапів пояснив, що бажано з самої школи вести окремо облік і розуміти, скільки є надходжень і скільки та на що витрат. І звісно, що для дитини не буде особливих складнощів із цим, якщо вона буде вчитися на прикладі й за допомогою батьків.

Головні вчителі фінансової грамотності – це батьки, бо дитина копіює поведінку батьків. Тому якщо в сім'ї це налагоджено, то дитина буде у якійсь своїй простій формі вести власний бюджет.
Любомир Остапів

Любомир Остапів

Засновник соціального проєкту "Сімейний Бюджет", партнер iPlan.ua

Окремий бюджет важливий ще й з психологічної точки зору. Психологиня і психотерапевтка Інга Колесниченко пояснила, що особливо в питанні першого заробітку, якщо дитина вже змогла отримати свої перші гроші, отже вона зможе і ними розпорядитися. І мова необов'язково йде про повноцінну роботу, а і про конкурси, олімпіади з грошовими призами, іншими нагородами тощо.

Тут уже йдеться про довіру між дитиною і батьками. Експертка каже, що мати звісно завжди знає краще, як витратити гроші. Але коли вона впевнена, що своїм прикладом демонструє дитині, що є добре, а що ні, тобто має віру в себе як мами, і коли має довіру до своїх власних дітей і їхньої здатності заробляти й керувати, тоді вона з легкістю віддасть повний контроль дитині над її власними грошима.

Можна запропонувати поспілкуватись і запитати, як дитина планує витрачати зароблене. І треба бути готовим до того, що вона зробить помилковий вибір. То має бути її досвід. Вона потім пожалкує і зрозуміє, що не треба було ці гроші витрачати на одяг чи цукерки. Або може дитина захоче задонатити на ЗСУ чи допомогти бабусі. І то буде її власний вибір. Треба дочекатися, коли дитина прийде і скаже: "Мамо, я не знаю, може ти мені порадиш?" Якщо є таке запитання, то мама може порадити. Якщо немає, то дайте дитині відчути себе дорослою людиною.
Інга Колесниченко

Інга Колесниченко

Психологиня, психотерапевтка, членкиня Української спілки психотерапевтів

Отже, головне – побачити в дитині рівного собі. Але, якою б не була ситуація, у жодному випадку не можна казати фрази на кшталт "ми тебе утримуємо, ми тебе годуємо, купуємо одяг". Дитина знаходиться на утриманні батьків до настання повноліття, і це взагалі не обговорюється. Але подавати це дитині як докір категорично не можна, адже це знецінює її та створює травму. Треба випрацьовувати рівень довіри в сім'ї, та на цій довірі будувати й грошові відносини.

Як дитині вести бюджет і чи варто давати гроші як винагороду за щось


У бюджеті важливо прописувати все до деталей: наприклад, за місяць отримала стільки грошей, витратила на це й оце, разом витрати складають стільки. Це дозволяє не лише контролювати свої фінанси, а й аналізувати, де витрати можна зменшити, а де ні, бо вони необхідні, скільки можна відкладати, скільки виділяти на розваги й так далі.

Але Остапів каже, що є один момент щодо заробітків: ними вважаються ті гроші, які ми отримали за виконану роботу від третіх осіб. Кишенькові гроші чи ті, які подарували на День народження, це не заробіток. Відповідно, при веденні бюджету слід коректно позначати ці графи.

У цьому моменті є ще один нюанс, а саме питання, чи можна батькам давати дітям кишенькові гроші як винагороду за щось. Інколи виникають такі стосунки, коли за якусь послугу, роботу вдома дитина отримує плату. Але психологиня не радить замінювати стосунки батьки-дитина на отримувач послуг, або платник послуг та дитина.

Про те, що гроші заробляються, можна пояснити не тільки тоді, коли дитина нічого не робить, і я маю сказати:"Добре, будеш заробляти 10 грн за прибирання в хаті". Можна розповісти, хто тато й мама за професією, де вони працюють, чому обрали це. Можливо, взяти дитину, якщо можна, на ту роботу. І розповісти, що це відбувається так і так. Тобто ми з малечку намагаємось сформувати в дитини поняття про те, які правила існують в дорослому світі, – пояснила Колесниченко.

Коли дитина зрозуміє, чому вона змушена лишатись в садочку чи з бабусею, коли батьки йдуть на роботу, чому це важливо, що дають гроші родині, тоді не доведеться псувати стосунки через, наприклад, плату за прибирання.

Якщо ж дитина категорично відмовляється щось робити й батьки грошима намагаються виправити ситуацію, то це лише погіршення стосунків. Експертка зазначила, що, можливо, такою поведінкою дитина сигналізує про якісь проблеми, і плата за її роботу не виправить цього. Тут вже треба говорити й розбиратися, що не так.

Я б не платила за прибирання або гарні оцінки, бо мотивувати дитину навчатися або прибирати вдома то є таке завдання батьків. Найлегший спосіб заплатити за це, а складніше —поговорити і запитати, чому дитина відмовляється щось робити, – зауважила психологиня.

Але якщо вже дитина знайшла собі перший підробіток чи повноцінну роботу, то звісно, вона веде свій власний бюджет уже умовно з графою "зарплата", і батьки можуть прийти з порадою. Але це ще не кінець, адже існує ще питання податків.

Як пояснити податки і як до них привчити


З будь-яких грошей, які отримують люди, вираховуються податки. Часто це питання ігнорують, і коли діти починають заробляти самі на себе, трохи неприємним шоком є те, що частину грошей треба віддавати. Звідси ще одна важлива задача для батьків – дати дитині знання про те, куди йдуть ці податки та чому їх важливо платити. Це можна робити різними способами, зокрема, багато практик є за кордоном. Про одну з таких розповів Остапів.

Знайома українка жила в Чехії. Коли в дітей там були вправи в школі, коли вони роблять міні-бізнес, наприклад, печуть і продають печиво, то в цих вправах обов'язково був податок. І їм пояснювали, що ось цю частинку ви віддаєте, наприклад, на школу, школа часто не собі забирає, а одразу віддає на благодійність, діткам, наприклад, які потребують цього. Але в них це вбудовано в культуру, що фінанси це не просто доходи, витрати, прибутки і так далі. Це в тому числі податки, – зауважив фінансист.

Натомість в Україні це слабо розвинено. Але батьки можуть взяти це у свої руки й пояснювати через приклади. Наприклад, тато, мама заробили гроші на роботі й сплатили з цього певну суму. Всі ці гроші пішли на Збройні сили України, які нас захищають, на зарплати вчителям, які в школах навчають дітей, лікарям і так далі. Тобто, про це треба розповідати, використовувати в іграх.

Але точно не треба брати податок з кишенькових грошей. Так само дискусійне питання щодо податку від заробітків дитини. У практиці такого немає, але все ж розповідати й вводити в контекст, наприклад, благодійності точно треба. Можна пояснити, що ось частину, яку заробив, можеш віддати на допомогу комусь. І так в дитини з'явиться розуміння, що зарплата — це коли не тільки отримуєш і витрачаєш, а й щось віддаєш.

Раніше ми разом з експертами вже розібрали, які помилки часто роблять батьки при розмовах з дітьми про гроші та коли загалом ці розмови треба починати. Крім того, ми розказували, коли слід оформити першу банківську картку для дитини.

А більше про фінансову грамотність читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.