Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рік великих витрат: які зміни 2023-го можуть торкнутися бюджету кожного українця

Разом з експертами розповідаємо, від чого потрібно "захищати" свої заощадження у 2023 році

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які зміни у 2023 році можуть змінити ваші розходи

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Війна триває, тож продовжує впливати на всі галузі життя пересічних українців, зокрема і на економічну. 2023 рік принесе багато змін, які можуть напряму вплинути на ваші витрати.

Сайт Pro Гроші розповідає, які зміни нового, 2023 року можуть торкнутися вашого бюджету і яким чином.

Падіння ВВП

У макропрогнозі на цей рік Мінекономіки закладає падіння валового внутрішнього продукту ще на понад 30%.

За словами фінансового аналітика та керівника банківського порталу banker.ua Олексія Лупоносова, ВВП є одним з найважливіших показників для оцінки стану економіки.

Падіння ВВП на 1 відсоток, відповідно до економічних законів, призводить до зростання рівня безробіття на 3 відсотки. Тобто, якщо ми бачимо падіння ВВП, треба зважити, що під час воєнного стану цей мультиплікатор може бути ще більшим. Люди, на жаль, будуть втрачати роботу.
Олексій Лупоносов

Олексій Лупоносов

Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу ua-banker.com.ua

Звісно, втрата роботи повністю руйнує побудову родинного бюджету, тож потрібно мати фінансову подушку, яка дасть змогу протриматися декілька місяців і почувати себе нормально.

Про те, як сформувати цю подушку і якою вона має бути, ми розповідали тут.

Індексація зарплат

У новому році набрав чинності Закон про Держбюджет 2023, який зупиняє з 1 січня 2023 року дію Закону України "Про індексацію грошових доходів населення".

Це означає, що роботодавці не зобов’язані протягом усього 2023 року індексувати зарплати своїм співробітникам.

Індексація зарплати — це компенсація втрати вартості коштів у зв'язку з інфляційними процесами, що було обов’язковим. Фактично, цей механізм підвищення зарплати дозволяв частково або повністю відшкодувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Тепер же роботодавці не зобов’язані цього робити, тож підвищення зарплати, навіть мінімальне, ніхто не гарантує. Все це залишається на розсуд компанії, у якій ви працюєте, а зважаючи на економічну ситуацію в країні, підвищення будуть не частими.

Крім цього, Закон про Держбюджет обмежує ріст зарплати працівників бюджетного сектору, тож бюджетникам теж не варто розраховувати на значне збільшення зарплат і поповнення свого бюджету.

Зміни податків для ФОПів

Фізичні особи підприємці відчують на собі зміни, які можуть призвести до зменшення доходів, а значить і до зменшення індивідуального бюджету людини.

Йдеться про зміну лімітів доходу для різних груп підприємців.

1 січня діятимуть такі річні ліміти для ФОПів:

  • перша група — 1 118 900 грн (167 мінімальних зарплат),
  • друга група — 5 587 800 грн (834 мінімальні зарплати),
  • третя група (3% та 5%) — 7 818 900 грн (1 167 мінімальних зарплат).

Якщо не дотримуватись цих лімітів, підприємця можуть перевести зі спрощеної системи на загальну і це вдарить по доходах більшими податками.

Крім цього, Верховна Рада наразі обговорює питання скасування дозволу несплати ЄСВ і 2% ставки для підприємців третьої групи саме цього року.

Доходи з’їсть інфляція?

Потрібно зважати на інфляційні прогнози, наразі Мінекономіки вважає, що індекс споживчих цін зросте на 30%.

Це означає, що ціни на товари та послуги зростуть ще на 30% за рік, але, за словами експерта, це зростання може бути нерівномірним.

Найбільше, на думку Лупоносова, подорожчає продуктовий кошик (до 40%), а особливо — популярні продукти з більш бюджетного сегмента, які є в раціоні більшості українців.

В умовах того, що зарплати стоятимуть на місці (в більшості галузей на ринку праці), а ціни зростатимуть, кожен українець може відчути інфляцію на собі.

Ніби доходи не зменшуються, а дірка у бюджеті росте, саме так працює інфляція. Тож не дивуйтесь, якщо стандартний набір товарів та послуг почне все більше забирати з вашої кишені.

Проблеми у банках

Ситуація у банківській системі залишається стабільною і банкопаду ніхто не прогнозує, але певний відбиток війна все-таки накладає.

Фінансовий планер iPlan.ua Уляна Гринчевська зазначає, що з депозитами, як зі способом зберегти свої заощадження, примножити їх та врятувати від інфляції треба бути надзвичайно обережним.

Після підвищення Національним банком облікової ставки, деякі почали реагувати підвищенням ставок на свої депозитні продукти.

Деякі пропозиції виглядають дуже привабливо, обіцяють до 17-18% річних у гривні, або 4% в доларах і тут є одне "але".

Коли я ці відсотки порівнюю зі списком ТОП-10 надійних банків за версією minfin.com.ua, то розумію, що таким банкам може бракувати ліквідності, відповідно вони мають на меті залучити більше коштів населення.
Уляна Гринчевська

Уляна Гринчевська

Фінансова радниця Iplan.ua, практикуючий банкір

Такі фінустанови можуть врешті не витримати й "луснути".

Звісно, під час війни запроваджене 100% гарантування вкладів фізичних осіб в усіх банках, але поки ви будете розбиратись із поверненням коштів та відсотків, їх "з’їсть" сумнозвісна інфляція.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що таке акції і як правильно на них заробляти, та розповідав, як швидко окупиться інвестиція у квартиру під оренду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.